Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesija"Eko zeleni" Kalesija sproveli akciju sadnje ukrasnog bilja u Kalesiji

“Eko zeleni” Kalesija sproveli akciju sadnje ukrasnog bilja u Kalesiji

Udruženje građana „Eko-zeleni” Kalesija u saradnji sa Općinom Kalesija, danas je sprovelo ekološku akciju ”U susret proljeću u Kalesiji – doček proljeća” u sklopu koje je izvršena sadnja ukrasnog bilja u centru Kalesije.

Prema riječima dr. Muhameda Omerovića, predsjednika ekološkog udruženja građana “Eko zeleni Kalesija” izvršena je sadnja čempresa i laurusa, kombinovana aleja.

“Nastojat ćemo da nam ekologija bude u prvom planu, posebno što živimo u gornjem toku rijeke Spreče. Prirodu smo posudili od budućih generacija i naša je obaveza da činimo više na očuvanju šumskih sistema i da vratimo prirodi ono što od nje uzimamo. Kalesija u narednom periodu, prema Strategiji razvoja općine Kalesija, ima namjeru da postane “zeleni grad”. Da uđemo u mrežu zdravih gradova Evrope, da se dijelovi zaštite, a da se na prostoru Jelobrdskog Luga istraži stanište ptice i leptira i da se zaštiti u skladu sa Zakonom”, rekao je Omerović.

Nermin Mujkanović, direktor KP “Komunalac” DD Kalesija je rekao da uposlenici ovog preduzeća podržavaju ovakve akcije koje imaju za cilj zaštite životne sredine.    

„ Radi se o dobroj i pohvalnoj akciji za Kalesiju. Sadnjom ukrasnog bilja doprinosimo proizvodnji više kisika i čišćeg zraka u sredini u kojoj živimo“, kazao je Mujkanović.

Alija Džafić, savjetnik načelnika općine Kalesija Seada Džafića je istakao da općina Kalesija podržava ovakve i slične projekte koji imaju za cilj očuvanje i unaprjeđenje životne sredine.

„Naša želja je da, na ovaj način, podignemo svijest javnosti o bitnosti očuvanja i zaštite životne sredine. Sadnjom ukrasnog bilja želimo ojačati „pluća“ našeg grada i da u budućnosti čuvamo zasađeno bilje“, naglasio je Džafić.

Ovom prilikom dr. Omerović je dodijelio zahvalnice svim akterima koji su podržali ovaj projekat.

Sadnju ukrasnog bilja, svojim prisustvom, su, pored predstavnika UG “Eko zeleni”, podržali općina Kalesija, KP „Komunalac“ Kalesija, učenici OŠ Kalesija, MSŠ Kalesija,Turističke zajednice Kalesija i BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija.  

FOTO:

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno