Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaDelagacija Općine Kalesija posjetila bratimljenu općinu Talas u Turskoj

Delagacija Općine Kalesija posjetila bratimljenu općinu Talas u Turskoj

Delegacija Općine Kalesija predvođena načelnikom Seadom Džafićem, sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Damirom Džafićem te direktorima javnih preduzeća i vijećnicima ovih dana posjetila je Tursku, tačnije regiju Kayseri i bratimljenu općinu Talas.

Načelnik Kalesije sastao se sa načelnikom općine Talas Mustafom Yalcinom (Mustafa Yalçın), guvernerom Kayserija Gokmenom Cicek (Gökmen Çiçek), predstavnicima akademske zajednice te predstavnicima kulturnog, sportskog i društvenog života iz ovih gradova.

Prilikom posjete načelnik je imao i radne sastanke sa predsjednikom Međunarodne Balkanske Korporacije iz Izmira Hamzom Yavuz i predsjednikom Regionalnog centra Međunarodne Balkanske Koorporacije Sahudinom Kačarom.

Predškolska ustanova, škola, park

Općinski načelnik Sead Džafić je načelniku općine Talas predao i projektnu dokumentaciju za izgradnju i opremanje predškolske ustanove u Kalesiji, kao i dokumentaciju vezanu za sanaciju Osnovne škole i izgradnju parka koji bi nosio naziv po tursko-bosanskom prijateljstvu.

Naši prijatelji iz općine Talas i Kayseri spremni su da pomognu Kalesiji. Od nas su tražili šta nam je prioritet i mi smo rekli ove tri stvari, ali također smo ih zamolili da nam pomognu i u opremanju Gradske dvorane koja već duži niz godina čeka bolja vremena kako bi se završili radovi i da se stavi u funkciju, kazao je načelnik Sead Džafić.
On se zahvalio i predstavnicima Međunarodne Balkanske Korporacije koji su bili inicijatori sklapanja prijateljstva između Talasa i Kalesije rekavši da je to sada neraskidljiva veza i bratstvo.

Načelnik Talasa Mustafa Yalcin, obećao je da će pokušati sve da se ovi projekti realiziraju te da će narednih sedmica obaviti razgovore sa vijećnicima iz svoje općine, ali i privrednicima koji su uvijek spremni pomoći Bosni i Hercegovini.
Također, Yalcin je sa načelnikom Kalesije dogovorio i da se saradnja na kulturno-sportskom nivou uspostavi između ovih općina, jer je jako bitno da mladi uspostavljaju vezu sa Turskom u svim oblastima.

Industrijske zone zanimljive za Tursku

Na sastanku je bilo riječi i o industrijskim zonama u Kalesiji za koje su investitori iz Turske zainteresovani, s obzirom da je blizu Aerodrom Tuzla, granica sa Srbijom i blizina autoputa kao i željeznička pruga.

Naše Općinsko vijeće usvojilo je Regulacione planove gdje smo odredili industrijske zone i to smo predstavili u Turskoj. Nadam se da će njihovi privrednici prepoznati našu lokaciju i da će investirati i time zaposliti određen broj radnika i spriječiti njihov odlazak iz domovine, kazao je Sead Džafić.

Ono što ohrabruje svakako je i podatak da Turska u narednoj godini planira veća ulaganja na području Bosne i Hercegovine što je najavio guverner Kayserija Gokmenom Cicek.
Izložba posvećena Bosni i Hercegovini

Predsjednik Međunarodne Balkanske Korporacije iz Izmira Hamza Yavuz je u saradnji sa općinama Talas i Kayseri, a u povodu dolaska delegacije iz Kalesije upriličio i otvorenje izložbe pod nazivom „Otvorene Bosanske kapije“, gdje su predstavljeni gradovi i općine te njivovi potencijali.

Upravo je načelnik Kalesije zajedno sa predstavnicima ovih općina izložbu otvorio te je poručio da je Kalesija otvorena za svaki vid saradnje i vezivanja sa Republikom Turskom.
Mi smo sklopili prijateljstvo, bratimili smo se i u budućnosti tako očekujem i da se ponašamo kao braća. Želim da sarađujemo i da ulaganjem u našu domovinu pomognete nam da zadržimo svoje mlade i da imamo bolju budućnost, istakao je načelnik Sead Džafić prilikom otvorenja ove izložbe.

Delegacija Općine Kalesija prisustvovala je i obilježavanju 29.oktobra Dana Republike Turske, gdje su prisutni imali priliku da se upoznaju sa Bosnom i Hercegovinom odnosno Kalesijom i njenim ljepotama, kao i potencijalima.

Na kraju posjete, načelnik Kalesije, sekretar Organa uprave i predsjedavajući Općinskog vijeća domaćinima su uručili poklone uz obećanje da će ovo prijateljstvo trajati dugo i da će ono biti čvrsto.

Nadam se da ćemo do našeg narednog susreta imati konkretne prijedloge i zaključke kada je u pitanju naša pomoć Kalesiji. Mi smo braća, a braća treba da se pomažu rekao je Mustafa Yalcin na kraju.

Zahvaljujući Međunarodnoj Balkanskoj Korporaciji, delegacija Kalesije upoznala je i sve znamenitosti ovog kraja a potpisano je i nekoliko Sporazuma o međusobnoj saradnji iz oblasti privrede, kuture, sporta i obrazovanja

FOTO:

(Press općine Kalesija)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO