Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesija„Dani Povelje 2023“: Idućeg utorka promocija knjige „TUZLANSKI PROCESI 70-ih GODINA XX...

„Dani Povelje 2023“: Idućeg utorka promocija knjige „TUZLANSKI PROCESI 70-ih GODINA XX STOLJEĆA“ autora Kadrije Hodžića

U utorak, 29. augusta 2023. godine, u Kalesiji počinje manifestacija „Dani Povelje“, kojom se obilježava 29. august, jer je upravo tog datuma, 1189. godine, napisana Povelja Kulina bana, najstariji pisani dokument, pisan bosančicom, na narodnom jeziku. Tim povodom u velikoj sali kalesijskog BKC-a, 29. augusta, u utorak, sa početkom u 19,00 sati, bit će održana promocija knjige „TUZLANSKI PROCESI 70-ih GODINA XX STOLJEĆA“ autora Kadrije Hodžića.

Autor je knjigu Tuzlanski procesi smjestio u kontekst promjena s kojima se suočavala ne samo Tuzla nego čitavo jugoslavensko društvo od 1960-ih godina. Hodžić prati tuzlanske „olovne godine“ 1960-ih, kada počinje, po autorovoj ocjeni, privredno zaostajanje Tuzle, što otvara razne frontove sukobljavanja. Diskusije o budućnosti privrednog razvoja Tuzle povući će sa sobom i razna druga pitanja (otvaraju se i pitanja iz Drugog svjetskog rata, odnosi poslije rata), što će kulminirati ovim procesom 1975. godine.

Autor detaljno prati poziciju Pašage Mandžića, njegovu ulogu u historiji Tuzle, personalni odnos sa drugim povijesnim akterima, ali i pokazuje uspon nove generacije tuzlanskih političara koji svoj kasniji uspon grade na rušenju Pašaga Mandžića. No, Hodžić je pokazao da ovo političko (ali ne samo političko) uklanjanje Pašage Mandžića nije rezultat sukoba generacija (jer se Pašaga Mandžić odbijao kandidirati na bilo koju političku dužnost), nego s pravom traga za drugim uzrocima ovoga sukoba.

Kadrija Hožić je Tuzlanske procese smjestio u širi kontekst događanja u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji. Njegova je teza da je u pitanju montirani proces, zavjera protiv Pašage Mandžića, ali on pokušava naći motive za tu zavjeru. On nalazi da postoje dva kruga u kojima se kuje zavjera protiv Pašage Mandžića: jedan je uži krug (lični animoziteti) a drugi je znatno širi (različiti pogledi na budući razvoj, pitanja lokalpatriotizma).

Izdavač knjige je Udruženje za modernu historiju.

O knjizi će govoriti: prof. dr. Kadrija Hodžić, autor, prof. dr. Edhem Muftić, mr. Munib Efendić i Mihad Sakić. Moderator je književnik Fahrudin Sinanović.

Kadrija Hodžić doktor je ekonomskih nauka. Radi kao naučni istraživač i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Bio je i dekan ovoga fakulteta. Objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova i sudjelovao na nekoliko evropskih i američkih konferencija i seminara. Urednik je časopisa “Tranzicija” (časopis za politiku i ekonomiju tranzicije u Tuzli) i “Pogledi” (časopis za pitanje nauke, umjetnosti i kulture BZK “Preporod” Tuzla).  Od 2021. do februara 2022. godine obavljao je funkciju premijera Tuzlanskog kantona. Član je Nadzornog odbora Međunarodnog foruma Bosna Sarajevo i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

U okviru manifesatcije Dani Povelje, koju organizira JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, a suorganizator je BZK „Preporod“ Kalesija, predviđeno je još i otvaranje izložbe „Berati, fermani, bujuruldije Orijentalne zbirke Arhiva TK“ (5. septembar 2023, utorak, u 17,00 sati) i održavanje tribine o temi „Bosna i Bošnjaci od Kulina bana do današnjih dana“. Uvodničar će biti prof. dr. Sead Selimović.

Ova tribina će se održati 7. septembra 2023 (četvrtak), u 17,00 sati.Također, na ulici i u školama će se vršiti podjela afiša o važnosti i značaju Povelje Kulina bana.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO