Četvrtak, 16 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesija“Dani Hasana Kaimije”: Pva nagrada dodijeljena romanu „Šta su meni ptice“  Fajke...

“Dani Hasana Kaimije”: Pva nagrada dodijeljena romanu „Šta su meni ptice“  Fajke Kadrića 

U okviru Manifestacije od 2005. godine se dodjeljuje Plaketa Hasan Kaimija za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti ili humanističkih i društvenih nauka. Plaketa se dodjeljuje bijenalno. Ove godine u uži izbor je ušlo pet djela, a dobitnik je Fajko Kadrić,za roman “Šta su meni ptice”.

Plaketa će mu biti uručena na Pjesničkoj večeri, u petak, 16. juna.

– “Šta su meni ptice” novi je snažan glas na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni, koji reafirmira klasično pripovijedanje sušićevskog tipa. Sa djelom “Šta su meni ptice” dobili smo najbolji roman o podrinjskom stradanju i jedan od najboljih bosanskohercegovačkih romana ratne tematike jednog od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca danas – kazao je u obrazloženju odluke o izboru predsjednik žirija dr. Mirsad Kunić.

Roman „šta su meni ptice“ istinita je priča nastala na osnovu kazivanja Ekrema Redžića. Roman je već doživio nekoliko izdanja.

fajko kadriž živi u kalesiji. Objavio je pet knjiga: Ko još pjeva dok umire (priče), Ordijski mujezin (priče), Protokol posrnulih (roman), Udovičke zemlje (roman) i Šta su meni ptice (roman).

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO