Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaCijena odvoza komunalnog otpada u Kalesiji povećana sa 7 na 10 KM

Cijena odvoza komunalnog otpada u Kalesiji povećana sa 7 na 10 KM

Općinsko vijeće Kalesija je na današnjoj 17.redovnoj sjednici usvojilo Cjenovnik komunalnih usluga za odvoz komunalnog otpada na području općine Kalesija. Novim cjenovnikom, cijena odvoza smeća se na mjesečnom nivou sa 7 povećava na 10 KM za domaćinstva 8porodične kuće), odnosno 9 KM za građane koji žive u stanovima.

Kao razlog povećanja cijene odvoza smeća navedeno je poskupljenje goriva i inflatorna kretanja, ali i niske plate uposlenika KP “Komunlac” DD Kalesija.

Pogledajte nove cijene odvoza komunalnog otpada na području općine Kalesija

CJENOVNIK komunalnih usluga odvoza komunalnog otpada

i usluga centralnog grijanja

ODVOZ KOMUNALNOG OTPADA

      1.    STANOVI ( za zgrade sa više stanova ):

 1. Stanovi(bez obzira na površinu stana) …..………….…..……..…. 9,00 KM/mjesečno.

Napomena: Ovim cijenama su obuhvaćeni korisnici koji koriste zajedničku posudu/kontejner.

2.    PORODIČNA KUĆA (samostalno domaćinstvo)

 1. Porodična kuća (samostalna posuda do 140 litara)…..…..…..…10,00 KM/mjesečno.

       3.    ŠKOLSKE USTANOVE…………………………………………….. 0,15 KM po m²  / mjesečno.

4.    JAVNE ZDRAVSTVENE USTANOVE ………………………….. 0,25 KM po m² / mjesečno.

U površinu za obračun ulaze sve površine po etažama.

5.    PRAVNA LICA

 1. Kiosci , tezge za prodaju na otvorenom, parfimerije, autopraonice ,autoškole, privatne ljekarske i stomatološke ordinacije, obućari,, cvjećare, saloni za ljepotu i masažu, kozmetički saloni, pečatoresci, fotografi, fotokopirnice, knjigovodstveniservisi, urari, zlatari, advokati, sudskitumači, prevodioci, videoteke, špedicije, agencije, biroi, predstavništva, osiguravajuća društva, optičari, udruženjagrađana, sjedištapolitičkihstranaka, kao i djelatnosti slične namjene i sl ……………20,00 KM/mjesečno.
 2. Automehaničari, autolimari, stakloresci, limari, bravari i sl.zanati, vulkanizeri, stolari, štamparije, kao i              

djelatnosti slične namjene, trgovinske radnje vodoinstalacionog materijala, elektro materijala, autodjelova, boja i lakova, konfekcije i metražne robe, sportske opreme, audio i video tehnike, kompjutera i kompjuterske opreme,  obuće, posuđa i slično, knjižare, pržionice kafe, punionice sokova, autoelektričari,vodoinstalateri,električari, servisi za popravku kućanskih aparata,,saloni zabave, frizerski saloni, butici,, rehabilitacioni centri, saloni automobila, prodavnice namještaja, tepiha korisnici iz oblasti privrede i ustanove (banke, mikrokreditneorganizacije, instituti, organiuprave, pijace, i sličnokao i djelatnosti slične namjene.…………………………………..…..……25,00 KM/mjesečno.

 • Kafane, picerije, slastičarne, pekare, mesnice, ugostiteljski objekti: restorani, aščince, ćevabžince, buregdžinice, trgovinske radnje prehrambene i mješovite robe, voća i povrća, kao i djelatnosti slične namjene …..………………………….………….……………..…. 30,00 KM/mjesečno.
 • Skladišta, benzinske pumpe, supermarket kao  i djelatnosti slične namjene ….35,00 KM/mjesečno.
 • Robna kuća,samoposluge i sl…………………………………….. 0,25 KM/m². posl.prostora.
 • Elektrodistribucija,pošta,banke,sudovi,tužilaštvo,porezna  uprava, JP i JU, općina, mjesne zajednice i slično………………………………………. 0,30 KM/m². posl. prostora.
 • Veliki ugostiteljski objekti (hoteli,moteli,restorani)…….. 0,25 KM m². posl. prostora.

Napomena:Navedeni iznosi po kategorijama pravnih lica su mjesečni, a važe za originalne kante za komunalni otpad( do 140 l) i zajedničke posude koje koristi više pravnih subjekata istovremeno. Pravnim licima u kategorijama e. f. i g. u površinu za obračun ulaze sve površine po etažama.

 1.  ODVOZ I PRAŽNJENJE KONTEJNERA 5. i 7.m³

Odvoz i pražnjenje kontejnera na regionalnu deponiju sa područja općine ukupno iznosi

.….  80,00 KM/po pražnjenju + iznos (za odlaganje) iz vagarskog lista sa deponije.

 • PRAŽNJENJE KONTEJNERA 1,1m³…….….……………..…….40,00 KM po pražnjenju.
 • ODVOZ I TRETIRANJE ANIMALNOG OTPADA (klaonički otpad i sl.)……………………………………………………………………………………… 350,00 KM/kontejneru (5 m³).

CENTRALNO  GRIJANJE

    CIJENE CENTRALNOG GRIJANJA

Primjenjuju se za pravna i fizička lica u Kalesiji centru.

 1. PRAVNA LICA…………..6,00KM/m²  mjesečno površine koja se grije.
 2. STANOVI…………………. 2,80KM/m²  mjesečno površine koja se grije.

Cjenovnik stupa na snagu danom davanja saglasnosti na isti od strane Općinskog vijeća Kalesija, a primjenjivat će se od 01.01.2023.godine.

Stupanjem na snagu ovog cjenovnika prestaje da važi cjenovnik broj: 2-26-282/07 od 12.11.2007.g. kao i sve njegove izmjene i dopune.

Vijećnici su, također, usvojili Odluku o izmjenama Odluke o obaveznom prikupljanju i odvozu komunalnog otpada na području općine Kalesija i Odluku o davanju saglasnosti na Cjenovnik komunalnih usluga odvoza komunalnog otpada

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO