Petak, 26 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaBudžet općine Kalesija za 2023.godinu iznosi 14,6 miliona KM

Budžet općine Kalesija za 2023.godinu iznosi 14,6 miliona KM

Općinsko vijeće Kalesija je na 17.redovnoj sjednici jednoglasno usvojilo Budžet za 2023.godinu u iznosu od 14,6 miliona maraka, koji je za 2,2 miliona manji od budžeta za 2022.godinu.

Budžetom općine Kalesija za narednu godinu, između ostalog, planirana su sredstva za izgradnju obdaništa u iznosu od 460 hiljada KM, izgradnju vodovoda u Zukićima 250 hiljada KM, izgradnju ambulante u Tojšićima 200 hiljada KM, nastavak radova na izgradnji Gradske dvorane u Kalesiji 223 hiljade KM, asfaltiranje lokalnih puteva 320 hiljada KM i za asfaltiranje puta Meškovići – Stara lipovačka džamija u iznosu od 80 hiljada KM.  

Halil Ašičić je zbog odlaska u penziju razrješen dužnosti općinskog pravobranioca, a nakon toga donesena je Odluka o raspisivanju javnog oglasa, postupku  i utvrđivanju uslova i kriterija za imenovanje Općinskog pravobranioca u Općinskom pravobranilaštvu Kalesija.

Usvojen je Cjenovnik komunalnih usluga za odvoz komunalnog otpada na području općine Kalesija. Novim cjenovnikom, cijena odvoza smeća se na mjesečnom nivou sa 7 povećava na 10 KM za domaćinstva (porodične kuće), odnosno 9 KM za građane koji žive u stanovima. Također, povećane sui  cijene odvoza smeća i za pravna lica na području općine Kalesija.  Kao razlog povećanja cijene odvoza smeća navedeno je poskupljenje goriva i inflatorna kretanja, ali i niske plate uposlenika KP “Komunlac” DD Kalesija.

Vijećnici su usvojili i programme rada za 2023.godinu Općinskog vijeća, načelnika, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja Kalesija, BKC-a “Alija Izetbegović”, Vodovoda i kanalizacije, Veterinarske stanice i KP Komunalac DD Kalesija.

Usvojene su inicijative Nermin Živčića (SDP) da općina Kalesija u narednoj godini planira sredstva za popravak rasvjetnih tijela u Ulici žrtava genocida u Srebrenici, od kružnog toka prema podvožnjaku i da se riješi problem propusta na putu Kalesija – Jelovo Brdo.

Također prihvaćena je i inicijativa Hasana Paščanovića (SDA) da se registruje autobusko i tasi stajalište u naselju Novi Tojšići. Vijećnici su podržali i inicijative Hasana Ramića (SDA) da se postave horizontalni usporivača brzine u ulici žrtava genocide u Srebrenici i  da se postave svjetlosni znakovi “pješački prelaz” kod benzinskih pumpi “Ina” i “Amox” u Kalesiji.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO