Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaBKC: Promovirana knjiga „Rainci Donji kod Kalesije – monografija“  autora Hasana  Paloša

BKC: Promovirana knjiga „Rainci Donji kod Kalesije – monografija“  autora Hasana  Paloša

U okviru Kulturne manifestacije „IKRE 2022“ , u četvratk, 13, oktobra, u velikoj Sali kalesijskog BKC-a, pred brojnom publikom održana je promocija knjige „Rainci Donji kod Kalesije – monografija“  autora Hasana  Paloša. Na samom početku prisutnima se obratila Hata Turić-Mujčinović, šefica Službe za društvene djelatnosti Općine Kalesija.

Osima autora, o knjizi su govorili i Alija Džafić, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, mr. Alija Muminović, Fahrudin Sinanović, novinar i književnik, i prof. dr. Kadrija Hodžić,. Akademski glumac Nermin Hodžić je bio moderator i čitao odlomke iz knjige .

Svi promotori su se složili da je knjiga knjige „Rainci Donji kod Kalesije – monografija“  autora Hasana  Paloša izuzetno vrijedna.

Alija Džafić, doirektor BKC-a, je kazao da Hasan Paloš  zaslužuje čestitke jer se na neki način odužio Raincima Donjim.

– Ovo pitomo mjesto je iznjedrilo mnoge uspješne pojedince u svim sferama života, od nauke, privrede, sporta, vjerskog života, pa do kulture i umjetnosti, ali niko do sada nije uradio upravo ovo – dao pečat na ukupno postojanje našeg naselja i za sva vremena riješio problem zaborava. Rainaca Donjih može i nestati ali zapis o njima ostaje u institucijama kao i u domovima kod naših komšija širom svijeta.  Monografija Rainci Donji kod Kalesije značajan je prilog ukupnoj lokalnoj historiji i svjedočanstvo o vremenu, ljudima i događajima u i u vezi sa Raincima Donjim od samog nastanka do dana današnjeg.  U prom dijelu se opisuje geografski položaj, historijski razvoj, školstvo, kultura, vjerski život te običaji, događaji, privreda i sve ostale bitne karakteristike određenih vremenskih razdoblja, a u drugom dijelu su opisane familije po muškoj i ženskoj liniji, kazao je, između ostalog, Alija Džafić, dodavši da čitaocima ove knjige koji nisu iz Rainaca Donjih, monografija može predstavljati iscrpan izvor informacija, dobar temelj istraživačima lokalne historije, te štivo iz kojeg se može saznati od ljudskim patnjama, nedaćama, borbi i preživljavanju u različitim vremenskim periodima.

Mr. Alija Muminović, politički analitičar i diplomata, je kazao da se knjiga Hasana Paloša može posmatrati i kao naučno djelo. Pohvale o knjizi izrekli su i prof. dr. Kadrija Hodžić i Fahrudin Sinanović, koji je kazao da je knjiga Rainci Donji kod Kalesije – monografija“  Hasana  Paloša primjer kako treba napisati monografiju nekog mjesta koja će se čitati, a ne da sakuplja prašinu na policama.

Direktor Alija Džafić je, u ime usnaove JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija uručio Hasanu Palošu na dar umjetničku sliku autorice Mevlije Požegić.

Naredni sadržaj u okviru manifestacije “IKRE 2022” jeste promocija knjige “Vjetrova doma” dr. Amele Delić. Ova promocijaa je na rasporedu u četvrtak, 19, oktobra 2022.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO