Amir Sakić biblioteci poklonio knjigu „Bosanske elifnice“

Zvičajna zbirka kalesijske „Gradske biblioteke“ bogatija je za još jedno vrijedno djelo. Riječ je o knjizi „Bosanske elifnice“, koju su priredili Sumeja Bičević i Amir Sakić. Knjiga je objavljena u edicija „Alhamiadica Bosniaca“, a urednici su dr. Adnan Kadrić i dr. Alen Kalajdžija. Izdavači su Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu.

U knjizi su objavljene i od zaborava sačuvane tri značajne elifnice istaknutih bosanskohercegovačkih učenjaka, vjerskih i kulturnih pregalaca, Ibrahima Užičanina, Ibrahima Edhema Berbića i Ibrahima Smajića Seljupca. Transkripciju prve dvije elifnice je pripremila i priredila Sumeja Bičević, dok je transkripciju Elifnicu Ibrahima Smajića priredio Amir Sakić.

Podršku u pribavljanju rukopisa priređenih djela pružili su Austrijska nacionalna biblioteka u Beču i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Ova knjiga po dva osnova pripada „Zavičajnoj zbirci“ kalesijske biblioteke. Prvo, autor jedne od elifinica je Kalesijac Ibrahim Smajić Seljubac, poznati učenjak koji je živio u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. vijeka i koji se u Gramatici bosanskog jezika spominje kao jedan od reformatora bosanskog jezika. Drugo, jedan od priređivača je i Amir Sakić, Kalesijac, iz Kikača, nekadašnji direktor Agencije za halal cerzifikaciju i Media centra Islamske zajednice u BiH, a sadašnji direktor Centra za edukaciju i kadrove Rijaseta IZ u BiH.

Upravo je Amir Sakić jučer posjetio JU BKC „Alija zetbegović“ Kalesija i poklonio jedna primjerak knjige kalesijskoj biblioteci. Povodom Dana maternjeg jezika planirane su tri promocije Bosanskih elifinica, u Sarajevu, Tuzli i u Kalesiji. Načelno je dogovoreno da se promocija u Kalesiji održi krajem februara ili početkom marta 2024. godine.


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *