Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonHapšenje u Tuzli zbog veličanja Đukića i Mladića na godišnjicu zločina na...

Hapšenje u Tuzli zbog veličanja Đukića i Mladića na godišnjicu zločina na Kapiji

Jedna osoba uhapšena je u Tuzli zbog sumnje da je na godišnjicu zločina na Kapiji postavila na Memorijalni centar plakate kojima se veličaju osuđeni ratni zločinci Novak Đukić i Ratko Mladić.

Zaposlenici u Memorijalnom centru “Kapija”, dva dana nakon godišnjice ovog zločina, na ulazu u zgradu zatekli su plakate s uvredljivim sadržajem. Na plakatima je ispisano “Đenerale nek’ je slava tvojoj majci – komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić” i “Komandant Taktičke grupe Ozren general Novak Đukić – s ponosom, tvoji saborci”.

Ešefa Okanović, majka 16-godišnje Indire koja je ubijena u zločinu na tuzlanskoj Kapiji, ispričala je kako ju je ovaj događaj duboko uznemirio.

“Na plakatima je bilo da veličaju Novaka Đukića, generala Mladića. Strašno sam se uznemirila, bilo mi je teško. Pogotovo da dva dana takva plakata ostane na našem udruženju”, dodala je Okanović.

O cijelom slučaju obaviještena je i policija, čiji službenici su uhapsili jednu osobu zbog sumnje da je od kraja marta do kraja maja, u više navrata, na području Tuzle izazivala narodnosnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Ovu informaciju za Detektor je potvrdio Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

“Jedna osoba uhapšena je zbog sumnje u počinjenje ovog krivičnog djela. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, i danas će biti stavljen prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora Općinskom sudu Tuzla”, dodao je Arnautović.

Novaka Đukića je Sud BiH proglasio krivim da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba. U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora.

Sud BiH je Đukiću u junu 2014. smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu donio je naredbu u oktobru 2021. godine za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića.

Đukić je do danas jedini osuđeni za zločin na Kapiji, zbog čega su roditelji ubijene djece ogorčeni na rad pravosudnih institucija u BiH.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a Ratko Mladić je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, te progona Bošnjaka i Hrvata u drugim gradovima u BiH.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno