Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonFOTO:Akcija čišćenja i uređenja Živinica

FOTO:Akcija čišćenja i uređenja Živinica

Kiša nije spriječila građane Živinica da provedu tradicionalnu akciju čišćenja pod nazivom „Svi za čiste Živinice“ . Od smeća će biti očišćene sve javne površine i divlje deponije koje je registrovala komunalna inspekcija. Cilj  je kako je istakao gradonačelnik Živinica podići svijest građana o zaštiti okoliša.

Mi želimo u jednoj pozitivnoj sinergiji prije svega uputiti poruke potrebe zaštite ekologije, čiste sredine, zaštite prirode, ne samo Živinica nego cijele BiH. Zaista imamo neprocjenljive dragulje i vrlo često ih  uništavamo na osnovu nemarnog odnosa naših pojedinaca. Mi ćemo očistiti svoj grad i uputiti poruke građanima koje ne vode računa o svom smeću i odlažu na nedozvoljena mjesta, da to ne čine u narednom periodu, da bi imali čistu sredinu, čiste rijeke i zrak“ – istakao je Began Muhić gradonačelnik Živinica

Današnja akcija uređenja i čišćenja provedena je u saradnji sa javnim preduzećima, ustanovama, osnovnim i srednjim školama, savjetima mjesnih zajedica, nevladinim organizacijama i udruženjima Grada. Poseban doprinos dali su i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz kasarne Dubrave.

Pripadnici Oružanih snaga  su se danas rado odazvali ovoj akciji, kako bi u sklopu čišćenja područja Živinica i Dana čiste planete dali  svoj doprinos sa ciljem buđenja svijesti građana posebno  mladih i da jednostavno damo značaj ovom danu i ovoj akciji „- istakao je major Esnaf Avdić, komandant Oklopnog bataljona Brigade taktičke podrške OS BiH.

Veliko interesovanje za uređenje i čišćenje svog Grada pokazali su i učenici Prve osnovne škole Živinice, članovi Ekološke sekcije.

Volimo da je naš grad čist i da uživamo u njegovoj ljepoti. Bitno  je da imamo čistu okolinu  iz razloga, jer je važno za naše zdravlje“ rekla je Belkisa Šišić, učenica 9. razreda Prve osnovne škole Živinice.

Zahvalnost svim učesnicima akcije izrazio je Began Muhić  gradonačelnik Živinica naglašavajući da će nakon sprovedena akcije čišćenja početi i primjena rigoroznijih kazni za one koji nepropisno odlažu otpad .

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno