Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaFOTO/Obilježena godišnjica pogibije "Zlatnog ljiljana"Senada Požegića

FOTO/Obilježena godišnjica pogibije “Zlatnog ljiljana”Senada Požegića

Članovi porodice, delegacije općine Kalesija, boračkih organizacija i drugih udruženja odali su počast i položili cvijeće na spomen obilježje, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni  ljiljan“ Senada Požegića.  Ubijen je 11. maja 1992. godine kada su agresorske snage uspjele zauzeti Kalesiju Centar i Prnjavor. Posljednje borbe vođene su u blizini zgrade Doma zdravlja, gdje je  i podignuto spomen obilježje Senadu Požegiću.  Kako je istaknuto ovom prilikom, njegovo herojstvo ne smije nikada biti zaboravljeno.

Salih Suljkanović, predsjednik Skupštine Udruženja boraca Patriotska liga Kalesija ovom prilikom  istakao je da svoje saborce, posebno one koji su dali svoje živote za odbranu Kalesije , nikada neće zaboraviti, iako su borci od mnogih zaboravljeni odmah nakon završetka rata.

 O položaju boraca govorio je i načelnik Kalesije Sead Džafić

„Nedovoljno pažnje dajemo obilježavanju dana pogibije naših šehida. Mislim da oni zaslužuju puno više. Ja kao načelnik boračku populaciju uvažavam, poštujem i izlazim u susret onoliko koliko je u mojoj moći, onoliko koliko mi zakon dozvoljava i lično i kroz Budžet općine. “- rekao je  Sead Džafić, načelnik općine Kalesija.

Dan pogibije Senada Požegića uvršten je u događaje obilježavanja Dana općine Kalesija, a njemu u čast ulica prema Domu zdravlja Kalesija nosi ime Senada Požegića.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno