Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFMRSP: Studija o opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda obuhvata i problem naplate alimentacija

FMRSP: Studija o opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda obuhvata i problem naplate alimentacija

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan je sastanak na kojem je analiziran drugi nacrt studije opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda Federacije Bosne i Hercegovine, s naglaskom na poboljšanje ukupne socijalne zaštite i podrške porodicama, saopćeno je iz Ministarstva. 

Posebna pažnja posvećena je rješenju problema izbjegavanja plaćanja alimentacije, s ciljem prevazilaženja perioda trajanja sudske procedure. 

– Prema statistici Federalnog tužilaštva FBiH za period 2010-2014. godine, podneseno je ukupno 903 prijave za krivično djelo izbjegavanja izdržavanja, što je u prosjeku 180 prijava godišnje. Od tih prijava, podignuto je 178 optužnica, potvrđeno 168, a sud je donio 184 odluke, od kojih su 148 bile osuđujuće presude. Najveći broj optuženih bio je roditelj muškog spola, od kojih je 64 posto bilo nezaposleno, dok je 36 posto već bilo osuđivano za različita krivična djela – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da studija predlaže nekoliko modela za reguliranje naplate alimentacija, a konačna odluka biće donesena nakon što nadležna tijela i organi daju svoje mišljenje o finalnom tekstu studije opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda.

Ova studija rezultat je rada Ekonomskog instituta Sarajevo uz tehničku podršku UNICEF-a Bosne i Hercegovine. UNICEF BiH podržava ovaj proces kao važan korak ka jačanju kapaciteta Federacije BiH za pružanje podrške najranjivijim članovima društva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO