Srijeda, 17 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaDomu zdravlja Kalesija doniran ultrazvučni aparat

Domu zdravlja Kalesija doniran ultrazvučni aparat

Uz pomoć Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u Domu zdravlja Kalesija instaliran je savremeni ultrazvučni aparat, koji omogućava kvalitetniju i precizniju dijagnostiku, a potom i terapiju za pacijente. Vrijednost ove donacije je oko 120. hiljada KM.

Prema riječima Sadika Babur Girgin, ambasadora Republike Turske u BIH, na ovaj način je izražen i jedan vid zahvalnosti građanima Kalesije i ove regije, koji su pružili značajnu pomoć narodu Turske nakon prošlogodišnjeg razornog zemljotresa.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA),  više od 30 godina provodi različite projekte u BiH. Zdravstveni sektor prednjači po ovom pitanju i ovaj donirani UZ aparat neće biti samo radi  utvrđivanja nekih bolesti ili nedostataka, već će se koristiti i za edukaciju zdravstvenih radnika, što nas čini sretnim,  dakle više koristi i narodu i zdravstvenom sektoru“ – rekao je Sadik Babur Girgin ambasador Republike Turske u BIH.

Pravovremena i pravilna dijagnostika je od izuzetnog značaja za pacijente Doma zdravlja Kalesija, a kako se radi o najmodernijem uređaju, svakako će doprinijeti ranom otkriću određenih bolesti.

Samim tim što smo dobili ovaj savremeni aparat biće i manje liste čekanja za ultrazvučnu dijagnostiku,  a poslat ćemo i doktore na dodatnu edukaciju „ istakla je ovom prilikom dr. Meliha Kurtić, v.d. direktorica JZU Dom zdravlja Kalesija.

Zahvalnost na dosadašnjoj saradnji turskom narodu i predstavnicima TIKA-e izrazio je i Sead Džafić, načelnik općine Kalesija , te iskazao uvjerenje da će se ista uspješno nastaviti i u budućnosti.

Želim da se iskreno zahvalim u svoje ime i ime građane Kalesije za ovu vrijednu donaciju , ovo je aparat, koji je od velikog značaja za Kalesiju, ali i dobrim dijelom za građane Sapne i povratnike u Republiku Srspku“ – rekao je Sead Džafić, načelnik općine Kalesija.

Kako je Kalesija prva općina uz entitetsku granicu veliki broj povratnika koristi usluge Doma zdravlja u Kalesiji, a mnogi pacijenti od sada neće morati određene dijagnostike vršiti u JZU UKC Tuzla, istakla je ovom prilikom Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva u TK.

U zgradi općine Kalesija upriličen je i prijem za ambasadora Republike Turske u BIH i predstavnike TIKA-e .

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno