Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDanas se u Parlamentu BiH raspravlja o dva prijedloga Izbornog zakona: Jedan...

Danas se u Parlamentu BiH raspravlja o dva prijedloga Izbornog zakona: Jedan Mehmedovićev, drugi SDA-ov

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja se održava danas, na dnevnom redu će se naći dva prijedloga dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, oba sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Jedan prijedlog predložili su predstavnici iz Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago, dok je drugi prijedlog uputio predstavnik Šemsudin Mehmedović.

Predstavnici SDA predlažu dopunu po kojoj “sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih događanja promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju pravo upisati se u birački popis kako bi glasale osobno ili u odsutnosti, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta.”

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač predstavnik Šemsudin Mehmedović, predviđa da “neovisno o rezultatima izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bude najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih, ukoliko ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.”

Predstavnički dom državnog parlamenta razmatraće i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o obrani BiH, čiji je predlagač Dom naroda.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja navodi se da je razlog za njegovo donošenje popunjavanje pravne praznine u važećem propisu. Zakonom o obrani BiH propisano je da Parlamentarna skupština BiH potvrđuje postavljenje ključnih vojnih dužnosnika, ali nije regulirano šta se dešava kada Parlamentarna skupština ne potvrdi odluku u predviđenom roku od 45 dana. Ovim dopunama predviđa se da ministar bude obavezan dostaviti novi prijedlog Predsjedništvu BiH, te bi se procedura ponovila.

Predstavnici će također razmatrati principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio predstavnik Nihad Omerović. Omerović kao razlog za donošenje ovog zakona navodi da BiH nema ambasade niti konzularne predstavnike u većem broju zemalja, te bi bilo korisno dogovoriti suradnju s počasnim konzulima, komercijalnim posrednicima i vanjskim pružateljima usluga za prikupljanje zahtjeva za izdavanje vize za dugoročni boravak i biometrijskih podataka od podnositelja zahtjeva.

Na dnevnom redu će se naći i Izvještaj povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku. Kolegij nije postigao suglasnost, te će se predstavnici u drugom krugu glasanja izjasniti o tome hoće li predloženi zakon razmatrati po hitnom postupku.

Pred predstavnicima će se naći i nekoliko izvještaja, informacija i predstavničkih inicijativa.

Radio Feral/Klix.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno