Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHBrojne reakcije nakon što je određen datum zasjedanja UN-a o rezoluciji o...

Brojne reakcije nakon što je određen datum zasjedanja UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Intenzivirane su diplomatske aktivnosti nakon što je određen datum zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici. Iz delegacije Bosne i Hercegovine, koja boravi u Njujorku, poručuju da je izvjesno usvajanje rezolucije, dok se Mađarska izjasnila da će biti protiv takvog dokumenta.

Mađarska je otvorila karte nakon što je određen datum zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici. Posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Budimpešti iskorištena je za poruku da ova zemlja neće glasati za rezoluciju.

PETER SIJARTO, ministar inostranih poslova Mađarske

“Ja hoću jasno i glasno da kažem da će Mađarska glasati protiv rezolucije, koja namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici”.

Zahvalan Mađarima bio je Milorad Dodik, koji je uz vlasti Srbije najveći zagovornik odbacivanja rezolucije kojom bi, između ostalog, bio proglašen međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

MILORAD DODIK, predsjednik Republike Srpske

“Da bi nešto se pojavilo kao relevantan dokument u UN-u, potrebno je da zemlja koja to inicira donese takvu odluku. Ja želim da kažem da ta odluka nije postojala u BiH i da je to isključivo i samo stvar volje bošnjačko muslimanske strane u BiH”.

Iz Njujorka potvrda da ishođenje datuma i zakazivanje rasprave o Prijedlogu rezolucije nije bilo jednostavno. Diplomatska borba urodila je plodom i biće nastavljena, kaže šef Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

ALIJA KOŽLJAK, šef Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića

“Prvi sastanci nisu bili previše obećavajući, uglavnom zbog propagande Rusije i Srbije koji usvajanje rezolucije o Srebrenici predstavljaju kao nešto negativno po region i međunarodnu zajednicu. Sada je situacija ipak mnogo drugačija, poruke predstavnika država su povoljnije i mislim da će rezolucija biti usvojena 23. maja, dan nakon godišnjice prijema BiH kao nezavisne države u članstvo UN-a”.

Sponzori i inicijatori rezolucije su Njemačka i Uganda, a kosponzori uz Bosnu i Hercegovinu još 31 članica UN-a. Iz Republike Srpske poruka da nijedan državni organ nije odborio ovakvo postupanje u Njujorku, što smatraju neustavnim djelovanjem.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je dan uoči zasjedanja u Njujorku. .

Radio Feral/BHRT

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno