Subota, 4 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHZimska oprema postaje obavezna

Zimska oprema postaje obavezna

Obaveza posjedovanja zimske opreme danas je stupila na snagu. S porastom ostalih cijena, porasle su i cijene guma. U Autoservisima danas puno posla.

Od 1. novembra, pa sve do 1. aprila naredne godine, obavezno je posjedovanje i korištenja zimske opreme bez obzira na vremenske uslove, a odnosi se na sva motorna vozila osim na motocikla i traktore.

“Zimska oprema podrazumijeva zimske pneumatike na svim točkovima mv. ili zimske pneumatike na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili ljetne pneumatike na svim točkovima minimalne dubine profila 4 mm i lance za snijeg”, kaže Silma Muminović, koordinator za trening edukaciju BIHAMK-a.

Za vozače, prvi vijesnik zime je zamjena zimskih guma, Danas u autoservisima puno posla i gužve. Savjetuju da povedemo računa i o ostaloj zimskoj opremi.

“Vozači su obavezni da očiste svoja vozila od snjeznih padavina, poštuju saobraćajna pravila i propise. Jako je bitno da brzinu prilagode uslovima na putu. Zaustavni put na ledu može biti 10 puta veći, tako da je bitno da smanje brzinu, drže odstojanje kako bi zaštitili sebe i druge učesnike u saobraćaju”, dodaje Muminović.

Građani mijenju zimske gume, saglasni sa zakonom da se gume moraju zamijeniti iako smatraju da trenutni vremenski uslovi u našoj državi ne zahtjevaju promjenu.

“Naravno da se trebamo pridržavati naših zakona o saobraćaju, bez obzira na trenutne vremenske uslove. Naša je dužnost da od prvog novembra stavimo zimskz opremu zbog samih nas i drugih učesnika u saobraćaju”, kaže Murif Durić, građanin.

Cijene sve veće, tako i cijena guma raste. Iz Autoservisa kažu da imaju rješenje za svaki džep i budžet, tako da zimsku gume možete kupiti za 100 KM, ali i za mnogo više.

“Trudimo se koliko god možemo maskimalno u korist i kupaca i mušterija. Cijene su… zbog situacije u svijetu veće, skočile su. Pratimo cijene što se toga tiče ali maksimalno se trudimo da izađemo u susret”, kaže Admir Juzbašić, autoservis Tip Top Gumi.

Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne. Osim novčanih, moguća je i kazna isključivanja iz saobraćaja.

(N1)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO