Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHZatvorena biračka mjesta na prijevremenim izborima

Zatvorena biračka mjesta na prijevremenim izborima

Birališta u šest gradova odnosno općina su zatvorena u 19 sati. Građani Tuzle, Bihaća, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće danas su na prijevremenim izborima birali gradonačelnike odnosno načelnike općina.

Mogli su glasati na ukupno 496 biračkih mjesta. Radilo se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima. Na terenu je radilo i 29 mobilnih timova.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 22:30 sati. 

Najmanja izlaznost u Tuzli, najveća u Bratuncu

Na prijevremenim izborima učestvovalo je ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 18 kandidata.

Prema podacima Centralne izborne komisije, odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 15 sati bio je najveći u Bratuncu gdje je glasalo 36 posto registriranih birača. Najmanja izlaznost je u Tuzli, gdje do 15 sati glasalo samo 16,84 posto birača. U Bihaću je glasalo 13.255 birača ili 23,44 posto, Srebreniku 8.876 birača ili 23,13 posto, Zvorniku 11.343 birača ili 21,50 posto dok je u Vogošći na izbore izašlo 6.175 birača ili 22,66 posto.

Slaba izlaznost na prijevremenim izborima se može posmatrati i kroz činjenicu da su građani BiH izgubili povjerenje u lokalne političare i legitimnost cijelog izbornog procesa. 

Napad na posmatrača

Podsjećamo, policijskoj stanici Bratunac prijavljeno je da je u mjestu Bjelovac fizički napadnut posmatrač jednog kandidata za načelnika općine Bratunac, a da je u Kravici lice čiji su inicijali M.P. upućivalo prijetnje licu M.J, saopćeno je iz Policijske uprave Zvornik.

Policijska stanica Bratunac je evidentirala još nekoliko prijava, po kojima su postupili policijski službenici ove stanice i utvrdili da su neosnovane.

O ovim događajim obaviješten je dežurni tužalac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, koji se izjasnio da u navedenom događaju nema elemenata krivičnog djela.

Incident u Bihaću

Kako navode iz CIK-a, na biračkom mjestu 003A049 Ripać 1 u Bihaću došlo je do incidenta, te je glasanje na tom biračkom mjestu bilo prekinuto na 25 minuta za koliko će glasanje biti i produženo. Zbog fizičkog obračuna posmatrača i člana biračkog odbora intervenisala je policija, član biračkog odbora je smjenjen a detaljan izvještaj je unesen u zapisnik o radu biračkog odbora.

U ovoj lokalnoj zajednici je registrovano 56.726 birača. Podsjetimo u utrci za gradonačelinika je pet kandidata, Hamdija Abdić iz SDA, Adnan Habibija iz SDP-a, Edvedin Sedić iz POMAK-a te nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

U Tuzli kupovina glasova

Kandidat za gradonačelnika Tuzle Omer Berbić (Naša stranka) danas je ukazao na kupovinu glasova na određenim biračkim mjestima u tom gradu, tvrdivši da se građanima u zamjenu za glas nude novac i paketi.

Gradska izborna komisija i policija ima iste informacije.

Berbić je kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle, a danas je ukazao na izborne nepravilnosti.

Podsjećamo, u utrci za gradonačelnika Tuzle su Derviš Čičko, Mirnes Ajanović i Halid Žigić kao nezavisni kandidati, dok je Zijad Lugavić kandidat SDP-a, a Omer Berbić Naše stranke.

U Vogošći pravo glasa imalo 28.000 birača

Pravo glasa imalo je oko 28.000 birača općine Vogošća uključujući i one koji imaju pravo glasati putem pošte.

Za načelnika općine Vogošća kandidirali su su Adnan Šerak (Ujedinjeni – NiP-NS-SDP) i Migdad Hasanović (Stranka demokratske akcije -SDA).

Do 15 sati glasalo je svega 6.175 od ukupno 28.000 građanina ove lokalne zajednice ili u procentima 22,66 posto. Svih 46 glasačkih mjesta je otvoreno na vrijeme.

Srebrenik: Dva kandidata za gradonačelnika

Građani Srebrenika danas su birali novog gradonačelnika. Birali su između dva kandidata i to Adnana Bijelića kojeg podržava koalicija NiP-Naša stranka-SDP i Nermina Tursića iz SDA.

Nešto više od 39.000 građana, ima pravo glasa u Srebreniku. Redovnih birača je 38.400, dok njih 670 glasa izvan BiH.

Četiri osobe će glasati u odsustvu. Putem mobilnih timova, glasat će 22 birača. 

Podsjetimo, gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović je podnio ostavku na ovu funkciju.  

U Zvorniku samo jedan kandidat

Pravo glasa na ovim izborima u općini Zvornik imalo 53.830 birača uključujući i one koji imaju pravo glasati putem pošte. Bila su otvorena 74 redovna biračka mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Za načelnika općine jedan je kandidat i to Bojan Ivanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Vanredni izbori se održavaju zato što je dosadašnji gradonačelnik Zoran Stevanović podnio ostavku na ovu funkciju jer je dobio mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS. 

Koalicija “Pod lupom”: Zabilježene nepravilnosti

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” objavila je nalaze posmatranja Prijevremenih izbora 2023. godine koji se odnose na proces glasanja do 14:30 sati i zabilježene su izbore nepravilnosti.

Na dva biračka mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, po jedan slučaj u Bratuncu (104B003) i Srebreniku (049A004). Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na dva biračka mjesta u Bihaću (003A049 i 003A047).

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO