Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHZa zapošljavanje u poljoprivredi na raspolaganju 3 miliona KM

Za zapošljavanje u poljoprivredi na raspolaganju 3 miliona KM

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je javni poziv za učešće u “Programu sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2024” koji ostaje otvoren do utroška sredstava, tj. do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava, a najkasnije do 15. novembra 2024. godine. Na raspolaganju su sredstva od tri miliona maraka.

Program se realizira s ciljem samozapošljavanja i zapošljavanja najmanje 300 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH u novoregistriranim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede. Ciljna grupa/korisnici sredstava su lica prijavljena na evidenciju nezaposlenih u FBiH, najmanje dan prije objave ovog javnog poziva, 14. februara, a koja će po odobravanju sredstava registrirati i održati registriranom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 24 mjeseca.

Po izvršenoj registraciji poljoprivredne djelatnosti, korisnici sredstava mogu dodatno zaposliti nezaposlene osobe na period od 6, 12 ili 24 mjeseca. Aplikant se prilikom popunjavanja obrasca prijave, ukoliko zapošljava dodatne nezaposlene osobe, opredjeljuje za broj osoba (koji ne može biti veći od 20) i period sufinansiranja s tim da sve nezaposlene osobe moraju imati isti period.

Zavod će osobama, kojima se odobre poticajna sredstva, nakon što registruju poljoprivrednu djelatnost i otpočnu sa radom mjesečno refundirati poticajna sredstva u iznosu od 400 KM što obuhvaća troškove obaveznih doprinosa i ostale troškove poslovanja.

U slučaju zapošljavanja nezaposlenih osoba u novoregistriranim poljoprivrednim obrtima mjesečno će se refundirati i iznos od 550 KM što obuhvata troškove obaveznih doprinosa na i iz plaće, a u slučaja ostatka novčanih sredstava isti se iznos koristi za isplatu dijela neto plaće zaposlenih u trajanju od 6, 12 ili 24 mjeseca, ovisno o odabranom periodu.

Agroklub

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO