Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHZa predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su izabrali rukovodstvo ovog doma.

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran je Denis Zvizdić (NiP) iz reda bošnjačkog naroda, a za njegove zamjenike Marinko Čavara (HDZ) iz reda hrvatskog naroda i Nebojša Radmanović (SNSD) iz reda srpskog.

Za članove Kolegija prije glasanja predloženi su Marinko Čavara, Nebojša Radmanović, Mladen Bosić i Denis Zvizdić.

Prije izbora vodila se diskusija u kojoj su zastupnici iz SDA kritikovali prijedlog za izbor novog rukovodstva Predstavničkog doma.

“Izražavam zabrinutost tim prije što se u prijedlozima nalaze imena sa crne liste i bojim se kuda će svi ovi procesi krenuti koje ste vi dogovorili iza zidova ove sale zaobilazeći najjaču stranku”, rekao je tokom rasprave zastupnik SDA Nermin Mandra.

Njegov kolega Šemsudin Mehmedović kazao je da javnost mora da zna ko preuzima odgovornost za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Ima nekih nelogičnosti koje se mogu naslutiti. Kao što bi rekao pjesnik ‘danas spaljujemo iluzije” da u parlamenatarnu većinu ulaze političke stranke koje su jedna drugu isključile iz socijalističke internacionale”, rekao je Mehmedović.

Zastupnici SDA također su kazali da je čudno da se niko nije s njima konsultovao prilikom prijedloga o izboru člana Kolegija iz reda bošnjačkog naroda jer oni imaju devet od 16 zastupnika Bošnjaka u Predstavničkom domu.

Zastupnik SDA Šerif Špago rekao je da izbor Kolegija treba prekinuti dok ne bude konstituisan i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO