Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVlada FBiH: Za boračka udruženja 660 hiljada KM

Vlada FBiH: Za boračka udruženja 660 hiljada KM

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele sredstava „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Udruženja proistekla iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata“ u iznosu od 660.000 KM, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu.

Sredstva u iznosu od 450.000 KM namijenjena su za sufinansiranje programa rada udruženja/saveza registrovanih na federalnom nivou ili na nivou BiH, a koji okupljaju najmanje 60 posto svojih članica registrovanih na nivou kantona sa istim baznim nazivom saveza uz dodatak naziva kantona u kojem su registrovani.

Ciljevi programa su podrška u realizaciji projekata od značaja za rad udruženja/saveza, poboljšanje položaja članova saveza i ambijenta za život i rad branilačkih populacija, poboljšanje uslova efikasnijeg i uspješnijeg doškolovavanja, edukacije, liječenja, rješavanja stambenog pitanja, pomoć u radu udruženja/saveza, te zaštite branilačkih populacija po pitanju pravne i materijalne sigurnosti.

Za tradicionalno održavanje sportskih igara namijenjeno je 110.000 KM. Ova sredstva bit će dodijeljena udruženjima/savezima koji okupljaju najmanje 60 posto svojih članova registrovanih na nivou kantona sa tjelesnim oštećenjima na osnovu kojih su ostvarili svojstvo ratnog vojnog invalida.

Odlukom su određena i interventna sredstava u iznosu od 100.000 KM koja će se koristiti kao podrška programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni javnim pozivom, a dodjeljivat će se na osnovu javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo.

Pravo na dodjelu sredstava imaju i udruženja, organizacije nižeg nivoa organizovanja, koje okupljaju branilačku populaciju, a na osnovu zahtjeva podnesenih tokom 2024. godine, bez javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Fena

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno