Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVlada FBiH izdvaja oko 13 miliona KM za energetsko utopljavanje privatnih objekata

Vlada FBiH izdvaja oko 13 miliona KM za energetsko utopljavanje privatnih objekata

S ciljem provođenja mjera energetske efikasnosti, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donijela odluku da za 2.600 pojedinačnih, privatnih, stambenih jedinica na području FBiH osigura oko 13 miliona KM za energetsko utopljavanje.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – „Podrška Evropske unije BiH u cilju ublažavanja negativnog socio – ekonomskog uticaja energetske krize“ utvrđen Budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Ministar prostornog uređenja FBiH Željko Nedić je na konferenciji za medije pojasnio da je riječ o bespovratnim sredstvima vlasnicima, odnosno, suvlasnicima stambenih objekata na području Federacije BiH.

– Progam će ovoga puta biti realiziran u dijelu koji se odnosi na privatno vlasništvo pojedinačnih stambenih objekata na području FBiH. Do sada su takvi projekti bili usmjereni na javne stambene objekte, a sada su to objekti u privatnom vlasništvu – kazao je Nedić

Sredstva u iznosu oko 13 miliona KM, istakao je, osigurana su za 2.600 pojedinačnih stambenih jedinica na području FBiH.

– Projektom je planirana izrada toplinske izolacije na fasadama,  zamjena stolarije na stambenim objektima i ugradnja savremenih sistema za zagrijavanje objekata i pripremu sanitarne vode – pojasnio je Nedić.

Naveo je da se maksimalni iznos po pojedinačnom projektu odnosi na 50 posto realiziranog projekta ili do maksimalnog iznosa u vrijednosti do 5.000 KM.

Ono što je važno za krajnje korisnike, je da će realizaciju sredstava i sve aktivnosti provoditi Fond za zaštitu okoliša FBiH, a resorno ministarstvo će sredstva proslijediti Fondu.

Također će Fond za zaštitu okoliša FBiH raspisati javni konkurs koji će biti objavljen u službenom listu i na web stranicama Vlade FBiH.

Također je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela i odluku po kojoj će biti stavljena u proceduru izrada Regulacijskog plana Jajce, a na temelju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na području BiH.

– Radi se o projektu u kojem će nositelj pripreme regulacionog plana biti Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a nositelj izrade će biti odabran na osnovu javnog poziva – rekao je Nedić.

Rok za izradu, od potpisivanja ugovora, je 12 mjeseci, a kako je Nedić rekao, sredstva u iznosu od  100.000 KM predviđena su u proračunu Federacije BiH za ovu godinu.

Fena

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO