Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVlada FBiH i rudari potpisali kolektivni ugovor: Utvrđeni granski koeficijent i najniža...

Vlada FBiH i rudari potpisali kolektivni ugovor: Utvrđeni granski koeficijent i najniža satnica

Danas je u prostorijama Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisan kolektivni ugovor između Federalnog ministarstva rudarstva i energetike i rudara.

Riječ je o kolektivnom ugovoru koji je stupa na snagu 1. januara i važit će do 1. maja naredne godine, a njime su prvi put utvrđeni granski koeficijenti i najniža satnica.

Potpisivanju kolektivnog ugovora su prisustvovali federalni ministar Nermin Džindić, Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić i predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Uz rudarski pozdrav “Sretno”, Husić i Lavčić su se zahvalili prisutnima, kao i federalnom ministarstvu rudarstva i energetike i ministru Džindiću na potpisanom kolektivnog ugovoru koji je rezultat pregovora koji su vođeni, kako je rečeno, pod teškim uslovima.

Husić je objasnio šta tačno kolektivni ugovor podrazumjeva. Osim povećanja plate u iznosu od 230 KM koje je dogovoreno u maju ove godine, dvije bitne stavke čine ovaj ugovor.

“Nismo imali strukturu platnih razreda u koeficijentu jedan do četiri složenosti poslova, što je ogroman dobitak kada je u pitanju sadržaj ugovora. Realizirali smo zahtjev vezan za povećanje najniže cijene rde – ona je sada veća za 11 posto. Ako tome dodamo povećanje plate iz maja, možemo reći da smo u drugom dijelu postigli rezultat i sada se konačno zadovoljstvo radnika”, kazao je Husić.

Dodao je također da ga ubuduće interesuje kako će rukovodstvo rudnika uglja odgovoriti na ovaj kolektivni ugovor, ali očekuje da će oni uraditi ono što treba da bude interesni prioritet radnika uglja.

Lavčić je govorio o jednom nedostatku ovog ugovora. Tiče se rudara koji su oboljeli od teških bolesti i koji se više zasigurno neće vraćati na posao. On smatra, a sa istom konstatacijom se složio i ministar, da toj populaciji treba izaći u susret i pokušati naći rješenje da niko od njih ne bude oštećen.

Ministar Džindić je objasnio zašto je ovaj ugovor sklopljen na ovako kratak vremenski period od svega četiri mjeseca. Riječ je, kako kaže Džindić, inflacija i oscilacije na svakodnevnom nivou. On smatra da, kada ugovor istekne, treba tada sagledati date okolnosti i ponovo sklopiti ugovor koji će odgovarati situaciji.

Nije problem, kako on kaže, da se kolektivni ugovor ponovo potpiše na kraći vremenski period jer se na taj način mogu pratiti uslovi i situacija u vezi sa inflacijom.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO