Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVlada FBiH: Cijena prirodnog gasa smanjena od 1.1.2023. godine za 9,6 posto

Vlada FBiH: Cijena prirodnog gasa smanjena od 1.1.2023. godine za 9,6 posto

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.1.2023. godine, koja iznosi 990 KM/1.000 Sm3 odnosno 0,990 KM/Sm3.

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Danom početka primjene ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH, prestaje da važi dosadašnja Odluka o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa iz 2022. godine.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Energoinvest d.d. Sarajevo Federalnom ministarstvu trgovine uputio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH, te mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Uz zahtjev je priložena Odluka direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cijene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) od 9.1.2023. godine.

Energoinvest je u zahtjevu naveo da bi nova veleprodajna cijena trebala biti smanjena za 9,6 posto, tj. sa dosadašnjih 1.095 na 990 KM/1.000 Sm3 (0,990 KM/Sm3), bez uračunatog PDV-a, a bila bi u primjeni od 1.1.2023. godine i jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području FBiH.

Energoinvest je naveo kako je na sniženje cijene gasa uticalo nekoliko faktora, kao što je pad cijena nafte na svjetskom tržištu, smanjenje potrošnje gasa u Evropi i relativno blaga zima.

Naime, obrazloženo je da je u posljenjih mjesec dana došlo do osjetnog pada cijene barela nafte na tržištu sa 99 na oko 82-85-90 dolara. Obzirom da je upravo cijana barela nafte jedan od osnovnih kalkulativnih elemenata za obračun cijene gasa, došlo je do njenog sniženja. Nadalje, temperatura je u većini evropskih zemalja za ovo doba godine iznad prosjeka. To je uveliko umanjilo potrošnju prirodnog gasa te dovelo do opadanja potražnje što je, u konačnici, rezultiralo snižavanjem cijena. To je dovelo i do smanjenja povlačenja gasa iz podzemnih skladišta, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO