Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVlada FBiH: Četiri programa za podršku braniteljskim kategorijama u iznosu od oko...

Vlada FBiH: Četiri programa za podršku braniteljskim kategorijama u iznosu od oko 3 miliona maraka

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, donijela odluke kojim je usvojila četiri programa utroška sredstva namijenjena boračkim kategorijama u ukupnom iznosu od 2.990.000 KM. Sredstva su namijenjena za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, pružanje financijske podrške za pravnu pomoć, te stambeno zbrinjavanje ove populacije, kao i obilježavanje značajnih datuma.

Prvim programom utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Transfer za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja”, utvrđenih u Proračunu FBiH za 2024. godinu, planirana su sredstva u iznosu od 1.200.000 KM. Pravo prijave na Javni poziv za korištenje ovih sredstava mogu ostvariti udruženja koja okupljaju braniteljsku populaciju, institucije i vjerske zajednice s programima usmjerenim na realizaciju ciljeva proizašlih iz namjene ovih sredstava.

Drugim usvojenim Programom planirana su sredstva u iznosu od 690.000 KM u okviru tekućeg transfera neprofoitnim organizacijama. Cilj ovog programa je pružanje podrške i financijske pomoći Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Sarajevo i Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar. Fondaciji se odobravaju sredstva u iznosu od 480.000 KM, a Zakladi sredstva u iznosu od 210.000 KM. Odlukom je propisano da će se po 90 posto iznosa koristiti za sufinanciranje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije u skladu sa Pravilnikom o kriterijima za dodjelu sredstava za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije koji donosi Upravni odbor Fondacije i Upravno vijeće Zaklade.

Trećim Programom utroška sredstava Federalnog ministarstva planirano je 600.000 KM za podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i boračku populaciju. Odobrena sredstva uplatit će se na račun Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija, a na osnovu usvojenog Programa rada Fondacije za 2024. godinu. Za utrošak sredstava, Fondacija je obvezna dostaviti Federalnom ministarstvu konačno izvješće o njihovoj realizaciji, najkasnije do 31. ožujka2025. godine.

Prema danas usvojenom četvrtom Programu iznos od 500.000 KM namijenjen je za obilježavanje značajnih datuma. Sredstva se raspoređuju za sufinanciranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma, događaja i osoba iz razdoblja obrambeno-oslobodilačkog rata, a dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva Federalnog ministarstva, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Fena

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO