Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVečeras počinje ljetno računanje vremena

Večeras počinje ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena počet će večeras pomjeranjem kazaljki na satu za jedan sat unaprijed.

Kazaljke na satu bit će pomjerene sa 2:00 na 3:00 sata.

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu u 2:00 sata, a završava se posljednje nedjelje u oktobru.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u povodu skorog početka računanja ljetnog vremena obavijestilo je ranije javnost da je u skladu sa Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u mjesecu martu.

U saopštenju se navodi i važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, posebno u ljetnoj sezoni kada se građani susreću s različitim izazovima. Visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika, navodi se u saopštenju.

U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će nastaviti pratiti poštivanje zakonskih propisa o zaštiti na radu, te sarađivati sa relevantnim institucijama kako bi se pojačala sigurnost i zaštita na radu svih radnika.

Podjelom na ljetno i zimsko računanje vremena, bolje se iskorištava prirodno sunčevo svjetlo i tako štedi energija.

Pomicanjem kazaljke pomiče se i vrijeme unutar kojeg će se električna energija obračunavati po višoj, odnosno nižoj tarifi.

Do sada se električna energija obračunavala po višoj tarifi od 7 do 21 sat, a prelaskom na ljetno računanje vremena to će biti od 8 do 22 sata.

Niža tarifa dosad je vrijedila od 21 sat do 7 sati ujutro, a sada će se obračunavati u periodu od 22 sata do 8 sati ujutro.

Ljetno računanje vremena trajat će sve do 29. oktobra kada će se kazaljke promicati za jedan sat unatrag pa će tri sata ujutro postati dva sata ujutro. Tada počinje zimsko računanje vremena.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno