Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUsvojen državni budžet za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM

Usvojen državni budžet za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM

Delegati u Domu naroda BiH usvojili su danas budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata državnim službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM.

Predlagač budžeta BiH je državno Predsjedništvo, a najvažnijim finansijskim dokumentom predviđeno je i povećanje plata državnim službenicima prvi put nakon skoro deset godina.

Osnovica za obračun plata sada iznosi 600 KM, a povećanje se odnosi na primanja vojnih lica, policajaca i državnih službenika, ali i izabranih zvaničnika.

Budžet je u oba doma Parlamenta BiH usvojen po hitnom postupku što znači da na taj dokument nije bilo moguće amandmanski djelovati.

Budžet BiH ove godine je veći za 241 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a za plate zaposlenih bit će izdvojeno 791 miliona KM, odnosno 25 posto više nego tokom 2022. godine.

Uprkos raspravama i stavovima opozicionih delegata, budžet je usvojen po hitnoj proceduri, a tim dokumentom je predviđeno povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM čime su zapravo i plate izabranim i imenovanim zvaničnicima uz plate državnih službenika također povećane.

Za budžet je danas glasalo ukupno 8 delegata čime su zadovoljene opća i entitetska većina u Domu naroda BiH.

Budžet institucija BiH za 2023. godinu iznosi 2,5 milijarde KM ukoliko se u njega uključi i stavka servisa vanjskog duga.

Servis vanjskog duga značajno je veći ove godine, tačnije za 52 posto u odnosu na 2022. godinu i on je alociran na entitete i Brčko Distrikt, dok ministarstvo finansija BiH samo sa za to predviđenih računa uplaćuje sredstva prema međunarodnim institucijama.

Klix

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO