Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUSAR tim iz Federacije BiH nastavlja rad na spašavanju u Turkiye

USAR tim iz Federacije BiH nastavlja rad na spašavanju u Turkiye

Jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina koja se, prema zaduženju Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine nalazi u Republici Turkiye, trenutno je u Hatayu, jednom od najteže zemljotresom pogođenih područja, te ostaje na ovom lokalitetu i nastavlja raditi bez prestanka, javlja Anadolija.

“Prema informacijama iz Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici USAR tima, koji su sa četiri psa tragača, svom potrebnom mehanizacijom i ličnom opremom iz Sarajeva otputovali kao interventna pomoć nakon što je 6. februara razorni zemljotres pogodio Tursku i Siriju, na terenu rade neprekidno, u smjenama”, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Takođe, na zahtjev Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turkiye, iz sastava ove jedinice iz Federacije BiH formiran je i tim za brzu pretragu u koji su uključeni psi za potrage.

Ovaj tim koristi i endoskopske kamere, te se po zahtjevu AFAD-a upućuje na zadatke brze pretrage terena, na više lokacija za koje postoje informacije i indicije da ima preživjelih.

Iz FUCZ-a su istakli da pripadnici USAR tima danonoćno uklanjaju i pretražuju ruševine, te su i danas angažirani na zadacima pretraživanja ruševina jedne od uništenih višespratnica u Hatayu. Također, medicinari iz sastava USAR tima na terenu su podrška kako pripadnicima ove federalne jedinice, tako i preživjelim stanovnicima, povrijeđenim i uneserećenim osobama.

“Inače, kamp Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, kako navode iz FUCZ-a, jučer su posjetili predstavnici vlasti ove regije koji su izrazili zahvalnost i poštovanje stanovnika Hataya za sve što hrabri spasioci i pripadnici tima iz Federacije BiH rade na pružanju pomoći ugroženima”, navodi se u saopštenju.

Uz pripadnike USAR tima u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje u Hatayu nalaze se i članovi Gorske službe spašavanja FBiH, koji nastavljaju rad na raščišćavanju i pretraživanju ruševina.

(Anadolija)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO