Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUoči sastanka predstavnika penzionera i Kolegija Vlade FBiH: Male šanse za 13....

Uoči sastanka predstavnika penzionera i Kolegija Vlade FBiH: Male šanse za 13. penziju

Predstavnici Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH najvjerovatnije će 14. marta, kako saznaje “Avaz”, imati sastanak s Kolegijem Federalne vlade.

Tada bi se, konačno, trebalo saznati koja su moguća rješenja za poboljšanje teškog položaja većine penzionerske populacije.

Iako su, prije dva mjeseca, zatražili isplatu famozne 13. penzije, u iznosu od 640 KM, a za šta bi bilo potrebno oko 286 miliona KM, sudeći prema dosadašnjim informacijama, ali i finansijskim pokazateljima, u Vladi FBiH za to nema raspoloženja.

Međutim, ni u Savezu ne postoji jedinstven stav o tome.

Prema riječima Ive Kožula, predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH, bilo kakva jednokratna novčana pomoć, računajući i 13. penziju, neće popraviti njihov položaj.

“Naše predsjedništvo stoji na stanovištu da je potrebno povećati iznos penzija. Istina, dobili smo uvećanje od pet posto, a po osnovu redovnog usklađivanja koje bi u konačnici, računamo, trebalo biti između šest i sedam posto, međutim, ni ti iznosi neće popraviti našu tešku situaciju, s obzirom na inflaciju i visoke cijene. Pogotovo se to neće dogoditi eventualnom isplatom jednokratne novčane pomoći, ma kako se zvala, jer, kada se to potroši, pitanje je šta narednog mjeseca”, rekao je Kožul za “Avaz”.

Ustvrdio je da je penzionerska populacija 20 godina zapostavljena, jer je, naveo je, prosječna plaća skoro dva puta viša od prosječne penzije.

“Prije nesretnog rata to je bilo 85 posto od plate. Jasno nam je da ne možemo imati toliko, ali se mora iznaći rješenje za uvećanje penzija. Budući da vanredno usklađivanje neće biti moguće u ovoj godini, potrebno je mijenjati Zakon o PIO, jer je manjkav, očito. I sve je, zapravo, sada do Vlade FBiH”, naveo je Kožul.

Predstavnici penzionera su na nedavnom sastanku s resornim ministrom Adnanom Delićem i direktorom Zavoda PIO Halilom Subašićem istakli konkretne primjere neadekvatnih penzija većine penzionera u odnosu na troškove života.

Avaz.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO