Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHUložili više od 380 miliona KM, a dobili rast uvoza i cijena...

Uložili više od 380 miliona KM, a dobili rast uvoza i cijena hrane

Uprkos činjenici da je za poticaje u oblasti poljoprivrede, samo u FBiH, u periodu od 2020. do 2022. godine izdvojen 381 milion maraka, rast poljoprivredne proizvodnje i brojčano stanje stočnog fonda nisu se povećali, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Revizori su ustanovili da proizvodnja ne samo da ne raste već i stagnira, a u nekim segmentima čak i pada. Jedini pozitivni rezultati su ostvareni kod proizvodnje jabuka, a u sektoru animalne proizvodnje došlo je do smanjenja stočnog fonda i proizvodnje mesa i mlijeka, dok se pozitivni rezultati bilježe samo u proizvodnji mesa peradi.

Loše planirano

“Rezultati revizije pokazali su da na području FBiH nadležne institucije nisu osigurale uvjete za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima i da se implementacijom poljoprivrednih poticaja ne postižu zadovoljavajući rezultati. Poticaji nisu planirani na odgovarajući način, s obzirom na to da nisu bili u skladu sa strateškim ciljevima i principima iz produžene Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2015.–2019. godine, niti je izvršena obaveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije”, ocjena je Ureda.

Trenutna politika u ovoj oblasti rezultira nezadovoljstvom poljoprivrednika i poskupljenjima, a postoje indicije da određeni broj proizvođača dobivena sredstva troši za sasvim druge namjene. Revizori podsjećaju da odluka o početku pregovora s EU iz marta nameće obavezu usklađivanja novčane podrške poljoprivredi i ruralnim sredinama s EU standardima.

Nakon revidiranog perioda Vlada FBiH je za program podrške poljoprivredi izdvojila 166,5 miliona u prošloj te namijenila 175 miliona KM u ovoj godini, pa ukupan iznos poticaja od 2020. do danas raste na vrtoglavih 722,5 miliona KM. U međuvremenu cijene rastu, a BiH uvozi više od 65 posto hrane za vlastite potrebe.

Osnovni zadatak

“Ne treba biti puno pametan, već se samo sjetiti sistema poput UPI-ja koji smo imali. Čitava filozofija pomoći poljoprivredi je da osnovni poljoprivredni proizvođač bude povezan s prerađivačem i tržištem. Osnovni zadatak domaće poljoprivrede je da nahrani domaće građane”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

U periodu od 2020. do 2022. godine za poljoprivredne poticaje u FBiH su realizirana sredstva u ukupnom iznosu od 381.126.464 KM. Od toga je iz budžeta FBiH usmjereno 275.376.938 KM, a iz kantonalnih budžeta 105.749.525 maraka.

Nijedna proizvodnja koja nije zaokružena i nema zatvoren ciklus, od sirovine do prerade i finalnog proizvoda, ne može biti uspješna.

Avaz.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno