Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU većem dijelu BiH na snazi meteoalarm zbog olujnih udara vjetra i...

U većem dijelu BiH na snazi meteoalarm zbog olujnih udara vjetra i obilnih padavina

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasti meteoalarm zbog vremenskih neprilika koje se prognoziraju za veći dio Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini se u narednim danima prognozira oblačno vrijeme s obilnim kišnim padavinama u nizinama i snijegom u višim predjelima, propraćeno jakim udarima vjetra koji će na planinama dostizati i čak 150 kilometara na sat.

Zbog toga je FHMZ izdao narandžasti meteoalarm za područja Hercegovine, zapada, jugozapada i centralnih dijelova Bosne koji će na snazi biti od danas do petka – 19. januara.

Meteorolozi su za period od sutra do petka najavili intenzivnu kišu, bujice te jak vjetar u istočnim krajevima naše zemlje (posebno na potezu Foča-Trebinje), pa vozače koji namjeravaju putovati u to područje iz BIHAMK-a mole da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju i uslovima puta.

Preporuka Svjetske meteorološke organizacije (WMO) jeste da stanovništvo bude spremno zaštititi sebe i svoju imovinu, s obzirom da je moguće plavljenje imovine i saobraćajnica.

Poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć, a može biti potrebna i evakuacija.

Klix

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO