Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU Sarajevu povećan broj pacijenata sa respiratornim tegobama, ljekari kažu da gripa...

U Sarajevu povećan broj pacijenata sa respiratornim tegobama, ljekari kažu da gripa tek kreće

U Kantonu Sarajevo u posljednje vrijeme došlo je do povećanog broja pacijenata koji se javljaju sa simptomima virusa grupe, a iz zdravstvenih institucija upozoravaju da sezona gripe tek počinje.

Bez obzira što tek počinje sezona gripe, kako nam je rekao direktor JU Doma zdravlja KS Abel Baltić, povećan broj pacijenata u ovo doba godine je posljedica i loše kvalitete zraka, odbijanja vakcinacije pa i lockdowna od ranije – tokom koronavirusa – zbog čega nije moglo doći do socijalne interakcije.

Sve se to, dodaje on, oslikalo kroz povećan broj pacijenata sa virusom gripe.

“Najčešći simptomi su grlobolja, malaksalost, povraćanje, slabiji apetit i nešto manje povišena temperatura. Moram naglasati da gripa tek kreće, a do sada su bili prisutni neki drugi respiratorni virusi. Također, svakodnevno bilježimo i slučajeve infekcije koronavirusa, ali se za sada vraća u slabijem intenzitetu”, kazao nam je Baltić.

I Opća bolnica “Abdulah Nakaš” bilježi povećan broj pacijenata, a radi se, kako nam je saopćeno, o dosta netipičnim respiratornim virusnim oboljenjima.

Dodaju, također, dodaju da ima mjesta za hospitalizaciju i da je situacija u vezi sa brojem slučajeva inficiranih gripom stabilna.

U Općoj bolnici, na odjelu za pedijatriju, povećan je prijem djece – kako u ambulanti, tako i na odjelu. Najčešći simptomi kod djece su visoka temperatura, kašalj i upala pluća.

U Kantonu Sarajevo odveć postoji problem sa manjkom pedijatara, što je, kako nam je rekao direktor Baltić, problem koji je posljedica toga što je u KS postavljen normativ za broj pedijatara.

Zakonski je propisano da je u KS dovoljan 31 pedijatar, a Baltić smatra da taj broj nije dobar i da njega treba mijenjati. Također, ukazuje i na to što nema pedijatara na tržištu rada.

“Konsantno je otvoren konkurs za pedijatre, pedijatar je neko ko se ‘proizvodi’ godinama. Ja sam na direktorskoj poziciji godinu dana i za to vrijeme sam dao 45 pedijatara na specijalizaciju”, kazao je Baltić.

Kako nam je ranije saopćeno iz ove institucije, potrebna je, prije svega interna reorganizacija i promjena planiranja.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO