Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU Predstavničkom domu PSBiH usvojen zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

U Predstavničkom domu PSBiH usvojen zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvojili su danas jednoglasno Prijedlog zakona o dopuni Zakona na dodatnu vrijednost kojim se ukida plaćanje PDV-a na hranu koja je donirana. Zakon sada mora proći i u Domu naroda.

Nakon usvajanja zakona na društvenim mrežama se oglasio jedan od predlagača Saša Magazinović.

“Sretan sam jer olakšavamo ljudima i oživljavamo jedan dobar mehanizam pomoći najugroženijima u cijeloj zemlji. Sretan sam, posebno, jer je ovo pokazatelj da može. I da vrijedi svaki pokušaj”, napisao je Magazinović.

U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani najmanje 16.800 ljudi. Dodatno, mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli. U Bratuncu je otvorena i javna kuhinja za bebe, a u Lukavcu djeluje javna kuhinja za djecu s invaliditetom.

Postoje zahtjevi za otvaranje novih javnih kuhinja u Goraždu, Višegradu, Širokom Brijegu, i drugim sredinama, a broj korisnika javnih kuhinja stalno raste.​ Zbog drastičnih i progresivnih poskupljenja i teške ekonomske situacije, Udruženju Pomozi.ba sve više se sa zahtjevima za pomoć obraćaju i zdrave i radno sposobne osobe.

Istovremeno, prema podacima Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane. Kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane unište jednu trećinu hrane, a preostale dvije trećine bačene hrane predstavlja otpad od domaćinstava i pojedinaca.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija.

(Raport)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO