U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u toku reekshumacija ranije ukopanih žrtava genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, po nalogu Tužilaštva BiH, počele su reekshumacije ranije ukopanih žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da će u narednim danima, do 19. jula, do kada će i trajati reeskhumacije, ponovo biti otvoren 71 mezar, kako bi se ranije ukopanim žrtvama pridodali posmrtni ostaci koji su nakon njihovog ukopa identificirani.

Reasocijaciji skeletnih ostataka u mnogim slučajevima će prisustvovati i porodice žrtava po čijem odobrenju i uz čiju saglasnost se ekshumacija i provodi, a čitav postupak trajat će sedam dana. Već je izvršeno 11 reekshumacija, a danas će biti otvoreno još 12 mezara.

“I tokom reekshumacija zajedno će se otkopavati i iz mezara vaditi posmrtni ostaci braće, oca i sina. Bit će reekshumirani, između ostalih, Karić Džemal i njegov sin Edin, braća Abdurahmanović Izet i Mirzet, braća Pehratović Lutvo i Muharem”, kazala je Fazlić.

Kada su u pitanju reekshumacije koje se provode ove godine, uglavnom se radi o posmrtnim ostacima žrtava koji su ekshumirani iz masovnih grobnica u Kamenici, a koji su identificirani nakon izvršene revizije u mrtvačnicama u BiH.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je izvršeno 985 reekshumacija, a uz ovih 71, taj broj će premašiti hiljadu.

“Dakle, hiljadi ubijenih iz godine u godinu, nakon počinjenog genocida smo pridodavali njihove kosti i otvaramo stare rane. U osam navrata su rađene i individualne ekshumacije, dok je ovo 14. po redu kolektivna reekshumacija u Potočarima”, kazala je Fazlić.

Fena


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *