Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU Goraždu 45 porodica dobilo ključeve stanova

U Goraždu 45 porodica dobilo ključeve stanova

Kroz implementaciju projekata “Regionalni stambeni program” (RSP) i “Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” (CEB II) u Bosni i Hercegovini osigurava se trajno stambeno zbrinjavanje za porodice raseljenih i socijalno osjetljivih kategorija.

Implementaciju navedenih projekata u Federaciji BiH vodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok su sredstva obezbijeđena putem donatorskih i kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Europe s donatorima i Vlade Federacije BiH.

Tako je danas u Goraždu ključeve novoizgrađenih stanova preuzelo 45 porodica korisnika kolektivnih i alternativnih smještaja, kao i porodice koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a lokalna zajednica ih vodi u evidenciji porodica kojima je neophodna dodatna pomoć.

Ceremoniji dodjele ključeva i primopredaji stambenih jedinica korisnicima prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo  u Delegaciji Europske unije u BiH  Gianluca Vannini, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ambasadori i predstavnici donatora, premijerka Vlade BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

“Današnjim uručenjem ključeva 45 porodica sigurnije spava. To znači direktnu pomoć za njihove članove porodica, trajno su riješeni životni problemi ovih ljudi. Sretni smo što smo uspjeli završiti sve neophodne radove kako bi korisnici uselili prije zimskih dana. Vidljivo je da smo kroz realizaciju projekata RSP i CEB II promijenili izgled naselja gdje su izgrađene višespratnice. Ovo je ujedno i rezultat dobre saradnje Vlade BPK i gradske uprave Goražde sa Federalnim ministarstvom  raseljenih osoba i izbjeglica. Uskoro završavamo i preostali dio objekata u Goraždu gdje očekujemo useljenje i time u potpunosti zaokružiti jednu cjelinu u implementaciji ova dva projekta. Zahvalni smo svim donatorima i učesnicima u projektima, a odabranim korisnicima želim dug život i ugodan boravak u ovim prelijepim objektima”, istakao je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Realizacija projekata se ogleda u učešću lokalnih zajednica kroz osiguranje zemljišta, neophodnih dozvola i priključaka na elektro i komunalnu infrastrukturu, dok su Vlada Federacije BiH i Razvojna banka Vijeća Europe osigurali finansijska sredstva kroz grant sredstva  i kreditnu podršku.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno