Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU Federaciji BiH nedostaje 80 anesteziologa

U Federaciji BiH nedostaje 80 anesteziologa

Živimo na području ranjenom prošlošću, uz pitanje s kim će ova zemlja u budućnost? Odliv mozgova iz zemlje počeo je dolaziti na naplatu. Bolnicama i kliničkim centrima na području Federacije nedostaje ljekarskog i medicinskog kadra. Uz kvalifikovani kadar koji napušta zemlju, problem leži i u neuređenoj zakonskoj regulativi. S druge strane, potrebno je nekoliko godina školovanja i stalnog usavršavanja da bismo zbog specifičnosti zanimanja na kraju dobili ljekara. U ovom trenutku, kliničkim centrima i bolnicama na području Federacije BiH nedostaje 80 anesteziologa.

Ako još tome dodamo podatak da jedan anesteziološki tim čine ljekar specijalista, anestetičar srednje stručne spreme i medicinska sestra visoke stručne spreme, onda dolazimo do zaključka da je situacija na ovom polju možda i još komplikovanija.

Zahtjevan je ovo i kompleksan posao, ističu uposlenici Klininike za anestezioologiju i reanimatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, i nije baziran samo na rad u operacionim salama kao što je to bilo ranije. Posao je ovo koji zahtijeva visok nivo koncentracije, smirenosti, stručnosti, pristupa prema pacijentima, ali i posvećenosti. Posao u kojem ne smije biti greške.

Posao anesteziologa, ali i medinske sestre anestetičara je specifičan i pored toga što je potrebna potpuna posvećenost u odnosu prema pacijentima, put školovanja ljekara anesteziologa i usavršavanja medicinske sestre je dug proces. Pored svega, i u Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla izražen je veliki problem. Medicinsko osoblje odlazi.

“Kao i na ostalim klinikima u našoj ustanovi evidentan je nedostatak kadra, ali tim više što je to pogoršano s već realiziranim i najavljenim odlascima pojedinih uposlenika”, ističe prof. dr. sc. Jasmina Smajić, v. d. načelnika Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju JZU UKC Tuzla.

No, pacijenti nisu i ne smiju ispaštati. Kao i u doba pandemije koronavirusa, kada su baš ovi ljekari, uz ostale bili na prvim borbenim linijama. U Klnici za anesteziju i reanimatologiju UKC Tuzla posebno je izražen problem nedostatka medicinskih sestara – anestetičara, što se održava i na proces organizacije rada.

“Trudimo se, prema raspoloživim ljudskim resursima, najadekvatnije odgovoriti na postavljene radne zadatke, jer posao na našoj klinici vezan je kako za operacione sale tako i za područja, odnosno lokacije van operacionih sala i za Odjeljenje intenzivne terapije”, napominje Smajić.

Medicinska sestra Amra Mulaosmanović u Odjeljenju intenzivne njege je zaposlena već pet godina. Svoju budućnost bez obzira na težak posao ne vidi na nekom drugom mjestu.

“Kod nas su vitalno ugroženi pacijenti. Za jednu medicinsku sestru teško je, što fizički što fizički što psihički, dosta je naporan posao”, ističe ona.

Nedostatak anesteziologa prisutan je u gotovo svim zdravstvenim ustanovama u Federaciji. Direktor Kantonalne bolnice u Zenici dr. Tarik Zulović tvrdi da se uspijevaju nositi s tim problemom.

“Naša ustanova ima dovoljno kadra sada i na Anesteziji, a pravimo plan i program za narednu godinu svake tekuće godine, tako da zasad nemamo problema s kadrom”, navodi Zulović.

Nedostatka kadra svjesni su i mendžmentu UKC-a Tuzla. Raspisivanje i određivanje broja specijalizacija i kada je anesteziologija u pitanju diktira zakon i procedura s federalnog nivoa. Iz mendžmenta UKC-a Tuzla najavljuju da će uložiti dodatne napore, da bi promijenili ovakvo stanje.

“Potreba za specijalizantima iz različitih oblasti malo je veća, međutim, ne možemo dobiti broj specijalizacija koliko želimo. Moramo dobiti saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva”, naglašava Emir Softić, predsjednik Upravnog odbora JZU UKC Tuzla.

“Neophodno nam je potreban veći broj. Nadam se i moj angažman je takav da ćemo u budućnosti imati adekvatnu zastupljenost anesteziologa i u Kliničkom centru”, poručuje dr. Denijal Tulumović, v. d. direktora JZU UKC Tuzla.

S druge strane, u Univerzitetskom kliničkom centu Tuzla žele pojačati i angažman prisutva stručnjaka za različitih medicinskih oblasti iz cijelog svijeta, kako bi dodatno educirali svoj kadar na svim klinikima i odjeljenjima, uključujući i Kliniku za anesteziologiju i reanimatologiju.

(federalna.ba)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO