Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU 482 kontrole zatečena 284 radnika na crno

U 482 kontrole zatečena 284 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 14.15. i 16. jula 2023. godine na širem području Federacije BiH izvršili 482 inspekcijska nadzora tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, priređivanje igara na sreću klađenjem i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 284 neprijavljena radnika, 265 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 46 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 51 objekt koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 99 objekata i izdato je 408 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 989.625,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem:

-e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

-SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

-besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

-pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO