Petak, 3 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHTužna kolona krenula iz Visokog: Nakon Sarajeva svoj put nastavlja ka Srebrenici

Tužna kolona krenula iz Visokog: Nakon Sarajeva svoj put nastavlja ka Srebrenici

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida, koje će 11. jula naći smiraj u dolini bijelih nišana u Potočarima, krenuli su iz JKP “Gradska groblja” Visoko, kao i prethodnih godina, i bit će ispraćeni na put ka Potočarima.

Tužna kolona će se kratko zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, Sarajevu i Srebrenici kako bi bila odata počast nevinim žrtvama genocida. Doček tabuta u Potočarima planiran je u 16,30 sati.

– Svake godine Grad Visoko ima jedan program obilježavanja godišnjice od genocida. U okviru tog programa se realizuje i ispraćaj posmrtnih ostataka. Ovaj put je 30 tabuta, kazao je Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, među kojima su i četiri maloljetne osobe.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine bit će održan 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Vlada Federacije BiH je ranije donijela Odluku kojom se 11. juli 2023. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

oslobodjenje.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO