Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHTržni centri neće raditi nedjeljom, ali hoće benzinske, male trgovine, ljekari, apotekari...

Tržni centri neće raditi nedjeljom, ali hoće benzinske, male trgovine, ljekari, apotekari…

Vlada FBiH utvrdila je Nacrt novog Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se, između ostalog, uvodi obavezna neradna nedjelja za trgovce. Oko 99 hiljada radnika u trgovinama u Federaciji BiH, od kojih je 72 procenta žena, imat će neradnu nedjelju ukoliko Parlament FBiH podrži novi Zakon o unutrašnjoj trgovini, dok će stotine hiljada radnika morati i dalje raditi nadjeljom, čime se krše ljudska i radnička prava.

Kakva je to ravnopravnost ako će samo trgovci konačno dobiti slobodan dan, a zaposleni u drugim granama privrede neće dobiti mogućnost da odmaraju nedjeljom, pitali smo Amira Hasičevića, federalnog ministra trgovine.

– U Nacrtu zakona ne govori se o određivanju radničkih prava. To je česta zamjena teza kada je u pitanju ovaj zakon koji se priprema. Ono što smo osjetili kao potrebu je harmonizacija tržišta. Trenutno u Mostaru, Goraždu, Travniku, Čapljini i drugim gradovima u Federaciji BiH donesene su zabrane rada nedjeljom. Nakon ovih zabrana napravljena je velika zbrka da nedjeljom u jednom gradu možete kupovati, a u drugom ne možete. Tako neki radnici uživaju pravo da ne rade nedjeljom, a drugi moraju raditi. U istoj trgovačkoj firmi u Mostaru ne radite nedjeljom, a u Sarajevu radite nedjeljom. Zato želimo da to uskladimo u cijeloj Federaciji BiH. To je bio i zahtjev Sindikata trgovine. Mi smo prihvatili ovaj zahtjev i dugo smo razgovarali i bio je uključen i Ured za ljudska prava i donijeli smo odluku da se tržište harmonizira. Ili svi radimo ili svi ne radimo nedjeljom – pojasnio je Hasičević.

Šta će biti sa zaposlenima u drugim oblastima koji rade nedjeljom jer se krše i njihova ljudska i radnička prava?

– U Nacrtu zakona predviđeno je recimo da rade nedjeljom benzinske pumpe. Međutim, jasno je određeno šta se može prodavati na benzinskim pumpama i jasno smo definisali šta je to sitni prehrambeni proizvod da ne bi bilo zabune. Cvjećare, pekare, pijace, oni i dalje mogu da rade nedjeljom. Klinički centri, Hitna pomoć, apoteke, zaposleni u malim trgovinama koje nisu u trgovačkim lancima moraju raditi nedjeljom kao i još neke firme, pa i mediji – kazao je Hasičević.

Mišljenja javnosti su podijeljena. I dok jedni smatraju da je odluka opravdana, drugi su stava da će ovaj zakon dovesti do nove diskriminacije radnika u trgovinama, ali i problema za stanovništvo i ekonomiju. S druge strane, doktorice, apotekarke, policajke, hiogijeničarke i mnoge druge žene će raditi. Osim toga onima koji zavise od turizma nedjelja je jedan od najvažnijih radnih dana u sedmici. Zakonske odredbe se ne odnose na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima.

Ministar odbija spekulacije koje se prezentiraju u javnosti, za i protiv rada nedjeljom. Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović, ističe da je zabrana rada nedjeljom ideja iz Sindikata trgovine.

– Sada u FBiH imamo konfuziju. U nekim općinama se ne radi nedjeljom, a u drugim radi. Poslodavcima u principu odgovara da je sistem uravnotežen. Poslodavci nisu bili ni za niti protiv odluke da se zabrani rad nedjeljom. Tek ćemo vidjeti kako će se to pokazati kada se ovo ozakoni, ali smo prihvatili ono što je dogovoreno u Ministarstvu trgovine i Sindikata trgovine. Ipak, ovo će biti elegantno sistemsko rješenje – smatra Smailbegović.

Faktor

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno