Tržište osiguranja u FBiH: Isplate šteta kod autoodgovornosti porasle 12 posto

Na području Federacije BiH u deset mjeseci (januar-oktobar) ove godine ukupno je isplaćeno 267.674.516 KM šteta svih vrsta osiguranja, podatak je Agencije za nadzor osiguranja F BiH koji se odnosi na ukupne isplaćene štete društava sa sjedištem u Federaciji BiH, te podružnica društava za osiguranje čije je sjedište u RS.

Raste broj isplaćenih šteta

Prema riječima generalnog sekretara Udruženja društava za osiguranje FBiH Ermina Čengića, iznos isplaćenih šteta u odnosu na isti period prošle godine je porastao za 7,1 posto, a broj isplaćenih šteta iznosi 122.356, što je za 12.560 ili 11,4 posto šteta više nego u istom periodu prošle godine.

– Kod neživotnih osiguranja porast iznosa isplaćenih šteta iznosio je 9,5 posto ili skoro 17 miliona KM, pa je ukupan iznos isplaćenih šteta bio na nivou 195.128.778 KM. Najviše isplaćenih šteta odnosilo se na obavezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, ukupno 106,9 miliona KM uz porast od gotovo 12 posto u odnosu na isti period prošle godine – prokomentirao je Čengić za Fenu.

Podsjetio je da je strukovno udruženje osiguravajućih društava u više navrata javnosti i nadležnim institucijama ukazivalo na činjenicu značajnog porasta eksternih troškova industrije osiguranja. Rast cijena rezervnih dijelova ili servisnih usluga za automobile, rast cijena drugih usluga kao i radnog sata, te poremećaji u lancima snadbijevanja, samo je dio faktora koji poskupljuje procese te sve značajnije utiče na porast iznosa isplaćenih za štete.

– Uz prikazani porast broja šteta nema nikakve sumnje da su fondovi za isplatu šteta pod pritiskom što je izazov i za društva za osiguranje i za regulatore tržišta – istakao je Čengić.

Osiguranje cestovnih vozila

Kod dobrovoljnih vrsta neživotnih osiguranja, kako je dodao, porast visine isplaćenih šteta je vidljiv kod ostalih osiguranja imovine gdje je isplaćeno 8,8 miliona KM ili 59,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je kod zdravstvenih osiguranja taj porast iznosio 39,3 posto te je po ovoj vrsti osiguranja isplaćeno 6,2 miliona KM.

– Od značajnijih vrsta neživotnih osiguranja, porast visine isplaćenih šteta od 5,1 posto u odnosu na isti period prošle godine ostvaren je kod kasko osiguranja (osiguranja cestovnih vozila) gdje je isplaćeno 45,4 miliona KM. Kod životnih osiguranja u deset mjeseci ove godine isplaćeno je 72,5 miliona KM što je 1,1 posto više nego u istom periodu prošle godine – naveo je Čengić.

Što se tiče strukture premijskog prihoda, kako je dodao, vidljiv je određeni porast u odnosu na kretanja u devet mjeseci ove godine jer su društva sa sjedištem u Federaciji BiH i podružnice društava iz RS na području Federacije BiH ukupno ostvarili 563.662.572 KM premijskog prihoda svih vrsta osiguranja.

– To je 10,3 posto više nego u istom periodu 2022. godine, a porast kod neživotnih osiguranja je još i veći i iznosi 11,3 posto sa ukupno ostvarenih 445.879.829 KM premijskog prihoda. Kod životnih osiguranja premijski porast iznosi 6,7 posto što znači da je premija u odnosu na isti period prošle godine porasla za 7,3 miliona KM i iznosila je 117,7 miliona KM – rekao je Čengić.

Prosječna visina isplaćene štete 2.188 KM

Naveo je da je od značajnijih vrsta osiguranja, premija obaveznog osiguranja od automobilske odgovnornosti je rasla za 7,9 posto, na 256,3 miliona KM, osiguranje cestovnih vozila (kasko) je raslo sa 17,5 posto i iznosilo je ukupno 66,4 miliona KM, a zdravstveno osiguranje je raslo za 35,4 posto sa premijom u visini 14,5 miliona KM. Ostala osiguranja imovine rasla su 19,1 posto sa premijskim prihodom u visini 24,1 milion KM, a osiguranje od požara i elementarnih nepogoda je raslo 12,1 posto i realizirano je 25,7 miliona KM premije.

– Ostala osiguranja od odgovornosti imala su porast od 38,3 posto sa premijskim prihodom u visini od nešto preko 11 miliona KM, dok je osiguranje od nezgode raslo 8,6 posto i realizirana premija u deset mjeseci ove godine je iznosila 34,4 miliona KM. Prosječna visina isplaćene štete svih vrsta osiguranja kod društava sa sjedištem u Federaciji BiH te podružnica društava za osiguranje čije je sjedište u RS u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 2.188 KM – naveo je Čengić za Fenu.


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *