Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHTrgovci u FBiH pristali na “zamrzavanje cijena” za određene prehrambene proizvode

Trgovci u FBiH pristali na “zamrzavanje cijena” za određene prehrambene proizvode

Trgovci su pristali na zamrzavanje cijena određenih prehrambenih prozivoda u Fedraciji BiH. Taj popis uskoro bi mogao biti i proširen. Jedan od prijedloga sastanka federalnog i kantonalnih ministara bilo je i ukidanje PDV-a.

Prvi put popis je proširen sa devet na 15 proizvoda. Preliminarno je dogovoreno i moguće proširenje na 34 osnovne životne namirnice.

“Sjajno je što je Vlada uočila ja bih ipak rekao taj propust i evo prošle sedmice korigirala i definirala artike s maksimalnim maržama veleprodaje i maloprodaje, a ne kao što je odluka iz 31.8.2023. bila i u obuhvatu ja bih rekao ne 200 nego 500 ili više artikala”, kaže Dragutin Živković, ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavskog kantona javlja N1

Federalni ministar obećava i veći broj, a s trgovcima je dogovoreno da se zamrznu cijene artikala koje sami odaberu. Vršit će se i kontrole.

“Zakonom o kontroli cijena Federacije je predviđeno između ostalog da na terenu kontrolu odnosno provedbu takve odluke radi Federalna uprava za inspekcijske poslove i Kantonalne inspekcijske službe. Mi smo se opredijelili i dogovorili zajednički s poslodavcima da ograničimo te marže. Oni su obećali da će se držati tih marži u provedbi obzirom da smo napravili međusobni dijalog. Inspekcije na terenu znaju točno što rade tako da ovu odluku prati i instrukcija”, tvrdi Amir Hasičević, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH.

Jedan od prijedloga sastanka je i ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice.

“Možda je došlo vrijeme da naša država počne razmišljati i o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice, kao što je mlijeko, mliječni proizvodi meso i mesne prerađevine, da evo na poljoprivredne proizvode barem u jednom periodu u ovom sada gdje imamo veću inflaciju da se ukine PDV i da vidimo kako će se ustvari to odraziti na stanje na našem tržištu”, kaže Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK.

Građani su mišljenja da ovakve odluke neće puno pomoći.

Stručnjaci kažu – godina koja dolazi bit će izazovna.

“Pustili smo da inflacija eksplodira. Sada se mora liječiti taj proces. Zanimljiv je podatak da samo u ovoj godini za usklađivanje penzija zbog inflacije, izdaci za to će biti povećani za 600 miliona. Mi smo time dostigli razinu izdataka za penzije kakav nam je trebao biti 2028. godine. Toliko je inflacija ubrzala usklađivanje penzija zbog tog segmenta”, kaže za N1 Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Pogađa nas uvozna inflacija, koju je jako teško kontrolirati, kaže Čavalić. Ističe i kako je ovo stara mjera, mišljenja je da ne daje rezultate.

“Tome svjedoče građani i privrednici, uglavnom dođe do pada cijena ako se to dogodi na globalnim razinama”, kaže Admir Čavalić.

Početkom sljedeće sedmice manje cijene za pojedine artikle, ali i inspekciju na terenu, najavio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH.

(N1)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO