Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHTokom januara vraćeno 26 osoba u zemlje porijekla ili zemlje koje ih...

Tokom januara vraćeno 26 osoba u zemlje porijekla ili zemlje koje ih prihvataju

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za januar 2023. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH.

Služba za poslove sa strancima u januaru 2023. godine evidentirala je 1.608 nezakonitih migranata, što je za 42 % manje nego u decembru prethodne godine, ali i značajno više u odnosu na januar 2022. godine, kada je bilo evidentirano njih 476. Među prvih pet zemalja porijekla migranata su Afganistan, Maroko, Kuba, Kongo i Iran, s tim da Afganistanci čine više od polovine nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 1.470 osoba, od čega je samo njih 20 podnijelo zahtjeve.

U četiri privremena prihvatna centra (ukupni kapacitet 4.880 mjesta) prosječno je u januaru ove godine boravilo 1.010 migranata, a na dan 31. januar 2023. godine u ovim centrima boravile su 873 osobe.

Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska evidentirala 760 osoba, što je za 52 % manje u odnosu na prethodni mjesec. Među osobama otkrivenim u nezakonitom prelasku najviše njih je iz Afganistana, Pakistana i Konga, dok su primarne rute za ulazak iz Srbije i Crne Gore. Najveći teret migracijskog pritiska na ulazu u BiH evidentiran je na području djelovanja jedinica Granične policije Zvornik, Hum-Foča i Bijeljina, a migranti su u 97 % slučajeva otkriveni izvan područja graničnih prijelaza.

Tokom januara 2023. godine vraćeno je ukupno 26 osoba u zemlje porijekla ili zemlje koje ih prihvataju, a u Imigracijskom centru na dan 31. januar 2023. godine boravila je 51 osoba.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO