Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHTelefoni iz Kine dominiraju tržištem: U BiH uvezeno manje telefona nego lani

Telefoni iz Kine dominiraju tržištem: U BiH uvezeno manje telefona nego lani

Iako je tokom 10 mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno manje mobilnih telefona nego u istom periodu lani, za njih je izdvojeno skoro 17 miliona maraka više, a jedan od razloga je, kako kažu sagovornici, poskupljenje sirovina od kojih se proizvode.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), ukupna količina uvezenih telefona računa se u kilogramima i za 10 mjeseci dostigla je cifru od 149.346 kg vrijednosti 148.919.078 KM.

“S druge strane, u istom periodu lani uvezen je 4.531 kg više, ali je ukupna vrijednost bila manja, te je tako 153.877 kg mobilnih uređaja vrijedilo 131.955.487 KM”, istakli su u UIO BiH za “Nezavisne novine”.

Kako su naveli, najveća količina pomenutih uređaja kako prošle, tako i ove godine uvezena je iz Kine, zatim Vijetnama i Indije.

“Iz Kine su uvezena 102.592 kg robe vrijednosti 89,7 miliona maraka, dok je za 25.261 kg proizvoda iz Vijetnama izdvojeno 44,7 miliona maraka”, kazali su u UIO BiH i dodali da je za nešto više od 10 miliona maraka uvezeno oko 8.500 kilograma telefona iz Indije.

Najmanje količine, prema podacima UIO BiH, uvezene su iz Grčke, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i sa Tajlanda.

Iz banjalučke radnje “BitLab”, koja se bavi i prodajom telefona, za “Nezavisne novine” kažu da su zadovoljni rezultatima prodaje ove godine.

“Imali smo značajan rast u prodaji u odnosu na prethodnu godinu, što je rezultat našeg usmjerenog rada i angažovanja”, naveli su oni.

Iako je u BiH uvezeno manje telefona veće vrijednosti, u ovoj radnji ističu da je, u poređenju sa lani, ove godine došlo do snižavanja cijena telefona.

“Najpristupačniji model, samsung A14, nastavlja da bude izuzetno popularan među našim građanima, otkrivajući se kao najtraženiji izbor za kvalitet i cijenu”, naveli su u radnji “BitLab” za “Nezavisne novine”.

Ekonomista Zoran Pavlović navodi da je, osim poskupljenja sirovina, na ovu situaciju uticao interes za skupe telefone kupaca sa dubljim džepom.

“S druge strane, tu je i raslojavanje našeg stanovništva. Oni koji imaju pare hoće da imaju skupe telefone i nije im žao dati ni po 1.000 maraka za telefon, za razliku od drugih koji koriste obične telefone koji su mnogo prihvatljiviji za široke narodne mase”, istakao je Pavlović za “Nezavisne novine”.

Inače, prema podacima UIO BiH, tokom 10 mjeseci ove godine na uvoz mobilnih telefona plaćene su i dažbine vrijednosti od oko 33,8 miliona KM, dok je u istom periodu lani po ovom osnovu naplaćeno 30 miliona maraka.

nezavisne.com

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno