Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSve spremno za ovogodišnji "Marš mira"

Sve spremno za ovogodišnji “Marš mira”

Trasa “Marša mira” spremna je za sve učesnike kojih će ove godine biti do četiri hiljade – izjavio je Feni predsjednik Pododbora “Marš mira 2023” Suljo Čakanović.

– Ostali su sitni detalji, logistika i sve drugo spremno je za ovogodišnji ‘Marš mira’. Najbitnije je da je trasa spremna i nepromijenjena. Trenutno je 3009 prijavljenih grupa i pojedinaca – rekao je.

Čakanović je, inače, jedan od sudionika “Marša mira” od kada se održava 2005. godine te ističe kako je taj pješački pohod u znak sjećanja na žrtve gonocida postao sastavni dio njegova života.

-Dok god budem mogao učestvovat ću na bilo koji način u ‘Maršu mira’. Naša poruka je jednostavna, da se nikad i nikome ne ponovi genocid. Odavanjem počasti stradalim i ubijenim od 1992. godine do srpnja 1995. godine doprinosimo kulturi sjećanja – naglasio je Čakanović.

On je preživio strahote genocida, a kao zdravstveni radnik pružao je nesebičnu pomoć ranjenicima na putu „Marš smrti“ 1995. godine.

– Idući tom trasom, pokušavao sam svim ranjenicima pružiti ljekarsku pomoć. Teško je danas sjećati se toga. Emocije je teško kontrolirati, samo mogu reći da želim da se nikad više ne ponovi genocid – istaknuo je.

Kolona sudionika pješačkog pohoda, koja se organizira u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kreće 8. srpnja iz Nezuka prema Potočarima. Kretat će se redovnom trasom uz zadržavanje na stratištima i održavanje historijskih časova.

Ove godine učesnici će odati počast i rahmetli Ramizu Nukiću, čovjeku koji je na podrinjskim lokacijama pronašao brojne posmrtne ostatke žrtava genocida. U protekle dvije decenije pronađeno je više od 300 žrtava, uglavnom na šumskim stazama te miniranim i nedostupnim područjima.

Ovogodišnji „Marš mira“ održava se devetnaesti put i jedna je od najznačajnijih aktivnosti obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a sudionici su iz BiH, dijaspore i iz svih dijelova svijeta.

(FENA) 

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO