Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHStručnjaci o fenomenu kladionica: "Vi njima podignete porez, oni podignu cijene"

Stručnjaci o fenomenu kladionica: “Vi njima podignete porez, oni podignu cijene”

Iako je ranije najavljeno da će kockarnicama i kladionicama u najvećem gradu Republike Srpske biti zabranjen rad u krugu od 500 metara od škola, upućeni u ovu temu kažu da te mjere neće imati efekta.

Ističu da bi njihov rad mora da bude zabranjen na svim javnim prostorima, ali pitanje je da li je to moguće.

Dok se ove odluke ne usvoje, kao destimulativna mjera biće određena visoka taksa za kockarnice koje trenutno imaju objekte otvorene u blizini škola i oni će plaćati takse od 25.000 KM po poslovnici, najavio je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Zavisnost

Sociolog Ivan Šijaković za Srpskainfo kaže da je u posljednje vrijeme otvoreno mnogo kladionica i kockarnica, te naglašava da se kod ljudi razvila zavisnost. I ne samo kod odraslih, već i kod djece.

“Mjere u smislu određivanja metara udaljenosti nemaju nikakvog smisla, ali ni efekta. Kladionice moraju da se zabrane na svim javnim prostorima, ako hoćemo nešto da postignemo, jer ovo otvaranje kladionica na svakom koraku na ulici nema smisla”, kaže Šijaković.

Pod tim smatra da se one ne bi trebale nalaziti u ulicama, tržnim centrima i sličnim mjestima, nego isključivo u hotelima.

“Kockarnicama i kladionicama mjesto treba da bude samo u hotelima, gdje će odlaziti klijentela koja je dobrog statusa i debelog novčanika. To se može oporezivati koliko hoćete, jer će onda to postati nešto statusno i neće moći svaka šuša ići da se kladi”, rekao je Šijaković.

Oporezivanje

Jedina prava mjera je, kako kaže, ona moralna, koja bi pokazala da vlast misli o podmlatku i da ga ne upućuje na te poroke. Kada bi se kladionice preselile u hotele, kako objašnjava, to bi se moglo i kontrolisati, jer djeca ne bi mogla tako lako pristupiti.

“To jedino ima nekog smisla, sve ostalo je zavaravanje”, kaže Šijaković.

Na pitanje da li bi dodatno oporezivanje uticalo na to da se smanji otvaranje novih kladionica, Šijaković je dao zanimljiv odgovor.

“Možda bi to malo umanjilo broj, ali uglavnom je riječ o lancima kladionica koji nisu originalno iz Banjaluke ili BiH, nego ko zna sve odakle. Vi ako njemu podignete porez, on samo podigne cijenu, a onaj koji odlazi da se kocka on odlazi svakako, samo kupi manji tiket. Ništa se tu posebno ne postiže”, rekao je Šijaković.

U tom slučaju bi, kako objašnjava, samo nešto malo postigla država.

srpskainfo.com

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO