Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHStranke parlamentarne većine postigle dogovor o zakonima važnim za europski put BiH

Stranke parlamentarne većine postigle dogovor o zakonima važnim za europski put BiH

Predsjednici stranaka koje predvode parlamentarnu većinu na državnoj razini postigli su na sastanku u Sarajevu dogovor o usvajanju seta zakona bitnih za europski put Bosne i Hercegovine, ali i usuglasili procese koji bi trebali rezultirati deeskalacijom krize u kojoj se zemlja trenutno nalazi.

Na sastanku se razgovaralo o rješavanju problema u funkcioniranju vlasti na državnom nivou, koji su narasli poslije odluke vlasti u entitetu Republika Srpska da donesu zakone o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH. Visoki predstavnik Christian Schmidt poništio je ove zakone.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je bila domaćin sastanka, kazala je da će 22. augusta biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se uputiti u proceduru usuglašeni zakoni o ombudsmanu, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću te slobodi pristupa informacijama.

Dogovoreno je da se formiraju radne grupe koje će raditi na nacrtima zakona iz oblasti pravosuđa.

“Čim se svi zakoni usuglase, a sad su dobrim dijelom usuglašeni, uputit će se u parlamentarnu proceduru, rekla je Krišto najavljujući i novi sastanak predsjednika stranaka koji će se održati prije zakazane sjednice Zastupničkog doma, a na kojem bi se utvrdilo ono što je danas dogovoreno”, rekla je Krišto.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je nakon sastanka izjavio da nema alternative razgovoru.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH

“Mi smo uspjeli usuglasiti jedan set europskih zakona koji bi trebao biti sljedećoj sjednici Zastupničkog doma. Ukoliko to bude usvojeno pravimo ogroman iskorak ka kandidatskom statusu BiH”, kazao je Nikšić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izrazio je nadu da će uz usvajanje tri ili četiri zakona na najavljenoj sjednici, do tada biti formirane brojne radne grupe koje će pripremiti uvjete da u devetom ili desetom mjesecu budu usvojeni i drugi neophodni zakoni, uključujući one iz 14 prioriteta Europske komisije.

“Međusobno povjerenje značit će da imamo u punom sazivu Vijeće ministara koje može raditi, da možemo donositi nove zakone, a parlamentarna većina koja se prepoznaje kroz ovdje okupljene stranke, da međusobnim povjerenjem prate jedni druge u parlamentarnoj proceduri i da tu ne bude više nadmudrivanja”, kazao je Čović.

Sastanku koji je održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednica te stranke Željka Cvijanović, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, te Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Krišto je naglasila i da je dogovoreno i da se nastavlja ova vrsta dijaloga, tako da bi prije sjednice Predstavničkog doma 22. augusta trebao biti održan sastanak na istom ovom nivou, čiji bi domaćin bio predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

“Na tom sastanku bismo trebali utvrditi i ponoviti sve ono što smo danas na neki način i dogovorili. Uvjerena sam da će biti napravljen snažan iskorak kada je riječ o europskom putu BiH i svim reformskim zakonima koji su potrebni svima u BiH, ali i za europski put”, istaknula je Krišto.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je kazao da će na istoj sjednici Zastupničkog doma, 22. augusta biti imenovan i novi ministar financija, što je pozicija koja pripada njegovoj stranci. Najavio je i potvrđivanje dva sporazuma iz Berlinskog procesa u odgovarajućim procedurama u institucijama BiH.

“Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor”, rekao je Dodik.

Dodao je kako je spreman raditi na provedbi onoga što je danas dogovoreno.

“Dogovorili smo se da se formiraju radne grupe za sve segmente pravosuđa koje će predložiti rješenje. U tom periodu treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH. Sve što je dogovoreno stojim iza toga”, poručio je Dodik.

RSE

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO