Srebrenica dan uoči obilježavanja godišnjice genocida

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula će biti ukopano 30 žrtava srebreničkog genocida.

Njihova nekompletna tijela pronađena su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali kako bi prikrili tragove zločina. Među njima su četiri maloljetnika.

Dan uoči ukopa u Srebrenici i okolini, u ovom istočnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH), pristigli su brojni građani. Kako kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE), došli su da se oproste sa žrtvama i da provedu ljetne mjesece u tom gradiću.

Među njima je i Fata Hotić koja više od dvije decenije živi u Australiji. U genocidu u julu 1995. godine su joj ubijena dva brata i bratić, te nekoliko članova najuže porodice.

“Svake godine iz Australije dolazim u Srebrenici da im odam poštu. Volim biti u svom gradu, družim se sa komšijama i kad dođem iz Australije, ostanem po dva tri mjeseca u Srebrenici”, kaže Fata Hotić.

"Ovo je lijep grad, nema nigdje ljepšeg grada od Srebrenice" kaže Fata Hotić.
“Ovo je lijep grad, nema nigdje ljepšeg grada od Srebrenice” kaže Fata Hotić.

Nermin Halilović već 20 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Rođen je u Srebrenici iz koje je u izbjeglištvo otišao 1992. godine.

“Došao sam da sutra odam poštu svim žrtvama genocida, među kojima ima mnogo moje familije iz sela Klotijevac, odakle je moj otac. Moji roditelji su se vratili u Srebrenicu prije 20 godina, ali, nažalost i majka i otac su mi umrli. Dok su bili živi dolazio sam iz Amerike svake godine, a sada dođem povremeno, ali, uglavnom budem tu za 11. juli”, kaže Nermin Halilović.

Nermin Halilović već 20 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Srebrenicu dolazi uoči 11. jula.
Nermin Halilović već 20 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Srebrenicu dolazi uoči 11. jula.

U selo udaljeno 20 kilometara od Srebrenice se vratila Razija Mehmedović. Od 8.372 žrtve genocida, u Memorijalnom centru Potočari je sahranjeno i osmoro članova Razijine porodice.

“Jula 1995. godine u genocidu su mi ubijeni otac, dva brata, muž, djever. Iz dvije kuće ubijeno je osam ljudi. Još mnogo mojih komšija iz Sućeske je ukopano ovdje u Memorijalnom centru”, kaže Razija.

"Ja sam se vratila u svoje selo i redovno dolazim ovdje da im svima proučim fatihu", kaže Razija Delić.
“Ja sam se vratila u svoje selo i redovno dolazim ovdje da im svima proučim fatihu”, kaže Razija Delić.

Pored građana iz Srebrenice i okoline, ove godine na obilježavanje godišnjice genocida je došla i Agrieszka Bartula, porijeklom iz Poljske koja živi u Njemačkoj.

“Čula sam mnogo o onome što se dešavalo u Srebrenici za vrijeme proteklog rata. Slično je bilo i u Poljskoj. Tamo nema porodice koja nije u Drugom svjetskom ratu izgubila nekog svog člana. Ali, tamo više nema živih svjedoka koji mogu pričati o zločinima iz tog rata, za razliku od Srebrenice gdje sam razgovarala sa nekim ljudima, svjedocima koji su preživjeli genocid”, rekla je Agrieszka Bartula za RSE.

Agrieszka Bartula je porijeklom iz Poljske. Ove godine je došla da oda počast žrtvama srebreničkog genocida.
Agrieszka Bartula je porijeklom iz Poljske. Ove godine je došla da oda počast žrtvama srebreničkog genocida.

Najmlađa ukopana žrtva srebreničkog genocida

Hava Muhić je rodila djevojčicu u bazi holandske baze UNPROFOR-a u Potočarima u noći 12. i 13. jula 1995. godine. Beba, koja nije dobila ni ime, umrla je istog dana.

Pronađena je među pet žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice formirane u krugu bivše fabrike akumulatora u kojoj je bila holandska baza u Potočarima.

Beba je identifikovana u decembru 2012. godine, a sahranjena naredne godine.

U Memorijalnom centru Potočari beba je ukopana nedaleko od oca Hajrudina, dvojice amidža i djeda. Beba nije imala ni ime, ali je u dogovoru sa majkom i članovima Organizacionog odbora odlučeno da se ukopa pod imenom Fatima.
U Memorijalnom centru Potočari beba je ukopana nedaleko od oca Hajrudina, dvojice amidža i djeda. Beba nije imala ni ime, ali je u dogovoru sa majkom i članovima Organizacionog odbora odlučeno da se ukopa pod imenom Fatima.

Fatima Muhić je najmlađa žrtva ukopana u Memorijalnom centru Potočari. Nakon dženaze 11. jula u Memorijalnom centru će biti ukopano 6.752. žrtava.

U srebreničkom genocidu, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela taj gradić na istoku Bosne i Hercegovine, je ubijeno oko 8.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline. Za njih oko 1.000 se još uvijek traga.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

RSE


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *