Petak, 29 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSmanjeni troškovi procedure uvoza automobila u BiH

Smanjeni troškovi procedure uvoza automobila u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o dopuni tarife administrativnih taksi kojom se smanjuje cijena taksi za provođenje radnji u postupku homologacije. Ovom odlukom, donesenom na zahtjev Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, se naknada za potvrde usklađenosti za pojedinačno vozilo smanjuje za 50 posto (trenutno je 20 KM), dok se potvrda o usklađenosti kod homologacije tipa, dijelova i opreme vozila u potpunosti ukida (30 KM).

Ministar Prometa i Komunikacija Edin Forto je kazao kako je nepoznat je broj, a nerijetko i smisao, tzv. parafiskalnih nameta, a zapravo različitih taksi i naknada koje opterećuju građane i privredne subjekte, dodatno poskupljujući život i poslovanje.

Postupak homologacije u BiH se provodi u skladu sa Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima i obavlja se u okviru carinjenja vozila. Nakon što se dobije dokument o usklađenosti vozila, slijedi carinski postupak, pa registracija vozila.

Homologacija pojedinačnog vozila se provodi za korištena (polovna) vozila iz uvoza, za nova vozila koja dobavljač pojedinačno uvozi radi prodaje ili za svoje potrebe u skladu sa Pravilnikom o homologaciji vozila, dijelova uređaja i opreme vozila, te u drugim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom.

Prema dosadašnjem cjenovniku cijena homologacije za pojedinačna vozila je iznosila oko 254 KM i to:

  • Naknada za proces homologacije: 175.50 KM
  • Naknada za provjeru podataka (potvrda proizvođača): 58.50 KM
  • Naknada za izdavanje potvrde o usklađenosti: 20.00 KM

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO