Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSljedeće godine će biti smanjena cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana

Sljedeće godine će biti smanjena cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana

Mobilni operatori iz Evropske unije i Zapadnog Balkana sastali su se danas sa predstavnicima Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske komisije kako bi razgovarali o planiranom smanjenju cijene rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Cijene romina između EU i Zapadnog Balkana trebalo bi da do 2027. godine budu približno iste onima na nacionalnom nivou, zaključeno je danas na sastanku koji je organizovala EK. Prva umanjenja cijena se očekuju već na ljeto sljedeće godine.

Učesnicima sastanka se obratio i evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi, evropski komesar za unutarnje tržište Thierry Breton i glavna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Od 1. jula prošle godine je u regionu ukinut roming nakon čega je primjetno povećanje broja korisnika usluga rominga od 100 posto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 posto.

“Uprkos mjerama ograničenja putovanja, primijetili smo znatno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu ‘rominga kao kod kuće’ i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prijenosa podataka”, rekla je Bregu.

Ona je navela da su korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili približno dvostruko više u odnosu na 2019. godinu.

“Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjenju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsultacija kojim su obuhvaćeni svi akteri i nadam se da ćemo prva umanjenja cijene rominga vidjeti već na ljeto 2023. godine”, rekla je Bregu.

Ona je navela da je cilj procesa, kroz reforme u domenu politika u svim ekonomijama zapadnog Balkana, direktna korist za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu.

“Tačno je da je smanjivanje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja”, zaključila je Bregu.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO