Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSinan Husić: Kolektivni ugovor potpisan na Dan rudara, veće plaće u 2024....

Sinan Husić: Kolektivni ugovor potpisan na Dan rudara, veće plaće u 2024. godini

Resorni ministar Vedran Lakić i predstavnici reprezentativnih sindikata rudara potpisali su u Rudniku Kreka u Tuzli novi kolektivni ugovor koji će se primjenjivati u narednoj godini. 

Kako je za “Avaz” izjavio predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić, osiguran je značajan rast primanja uposlenih u ovoj oblasti.

– Raduje nas činjenica da smo uspjeli realizovati ovo opredjeljenje upravo na Dan rudara. Napravili smo još jedan korak naprijed po pitanju materijalnih prava radnika. 

Potpisano je povećanje osnovnih plata u linearnom iznosu sa 230 na 350 KM. Računajući povećanje naknade na ime toplog obroka sa 14 na 17 KM primanja će biti uvećana za 200 KM u odnosu na dosadašnji period – kazao je Husić za “Avaz”.

Sa rastom plaća u 2022. i januaru ove godine, te današnjim, pojašnjava Husić, postignuta je radikalna promjena u statusu uposlenih u ovoj oblasti. Dodaje da će osnovne plaće NK radnika u idućoj godini iznositi više od 1.300, a kopača, bagerista, voditelja radilišta više od 2.000 KM.

– Smatramo da se radi o solidnim primanjima, jer ima još ljudi koji rade teške poslove a nisu ni blizu ovog nivoa – ističe Husić. 

(Avaz)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno