Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSedam od 70 flaširanih voda sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne

Sedam od 70 flaširanih voda sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne

Sedam od 70 flaširanih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne, rezultat je monitoringa uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće kojeg je proveo Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je da je monitoringom obuhvaćeno ukupno 70 uzoraka prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda domaćih proizvođača i voda iz uvoza, uzetih iz maloprodajnih objekata na području Federacije BiH.

Najavio je da će uskoro vršiti monitoring dva ispitivanja, određivanje joda u soli i ispitivanje parametara u dječijim igračkama.  

Šef Odjela za mikrobiološku analizu namirnica, voda i predmeta opće upotrebe Daniel Maestro istakao je da je prodaja flaširane vode jedan od najdinamičnijih sektora prehrambene industrije te je iznio podatak da u regionu samo 15 posto ljudi rijetko ili nikako ne konzumira flaširanu vodu.

Naglasio je da su kao uzorak koristili 49 posto mineralne, 47 izvorske, a četiri posto stolne vode.

– Oko 31 posto ispitivane vode nije prošao postupak provjere Agencije za sigurnost hrane BiH, a oko 50 posto flaširane vode je uvezeno u BiH – kazao je.

Dodao je da jedna četvrtina uzoraka, tačnije 27,5 posto nije bila u skladu s odgovarajućim pravilnikom, od čega 61,1 posto nije bilo u skladu s deklaracijom na proizvodu.  

Govoreći o mikrobiološkim parametrima, odnosno zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, istakao je da je sedam od 70 uzoraka sadržavalo bakterije koje ne smiju biti prisutne u vodi.

Dodao je da je ph vrijednost vode bila unutar dozvoljenog raspona te da je ispitivanje pokazalo da nije bilo prisutnih teških metala.

Glavni federalni zdravstveni inspektor Nijaz Uzunović kazao je da su dobili sve rezultate monitoringa te da će postupiti prema svojim ovlaštenjima.  

Fena

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO